Deen: praat met Talibaan

De Deense minister van Defensie is voorstander van besprekingen met de Talibaan in Afghanistan. Denemarken neemt met zo’n 600 manschappen deel aan de NAVO-operatie in de provincie Helmand, waar recentelijk zwaar is gevochten.

„Als het levens kan sparen wanneer de Talibaan betrokken worden bij het politieke proces, dan moet het geprobeerd worden”, zei minister Søren Gade vandaag in een interview op de Deense televisie. Hij voegde er aan toe: „Een voorwaarde is dat ze hun wapens neerleggen en geen burgers en NAVO-troepen meer aanvallen.”

De Afghaanse president Karzai heeft herhaaldelijk opgeroepen tot besprekingen met de gewelddadige opstandelingen. Een groeiend aantal Talibaanstrijders zou vrede willen. Karzai zei eind vorige maand, kort na een bloedige bomaanslag in de hoofdstad Kabul, dat hijzelf bereid was tot een ontmoeting met de leider van de Talibaan, mullah Omar. „Als een groep Talibaan naar me toe komt en zegt: Wij willen een een afdeling van een ministerie of een positie als onderminister, en we willen niet meer vechten, als er zo’n verzoek komt zal ik het accepteren, want ik wil dat er een eind komt aan de gevechten in Afghanistan.”

Een zegsman van de Talibaan verwierp die gedachte meteen. „Zolang de buitenlandse troepen het land niet verlaten, zullen we nooit met de regering in Kabul spreken. In regeringsposten zijn we niet geïnteresseerd.” (AP)