De beleidsadviseur

Zelfde studie, andere loopbaan.

Twee jaargenoten langs de carrièremeetlat.

De beleidsadviseur

Naam: Gerda op het Veld (44)Studie: Gezondheidswetenschappen Universiteit Maastricht (1981-1985), afstudeerrichting gezondheidsvoorlichtingWerk: Beleidsadviseur Jeugd voor de breedtesport bij NOC*NSFHuis: Vrijstaand huis in een dorpBrutomaandsalaris: 2.550 euro voor 24 uur per week

Wat doet een beleidsadviseur?

„NOC*NSF is de koepelorganisatie van 72 verschillende sportbonden. Ik ondersteun die bij het innoveren en draaiende houden van activiteiten voor jeugdsport.”

Wat wilde u vroeger worden?

„Ik wist als kind zeker dat ik kleuterleidster zou worden. Op de middelbare school vertroebelde die wens. Langzaam werd duidelijk dat ik iets met sport en gezondheid wilde, maar ik wilde geen sportleraar worden. Gezondheidswetenschappen was net nieuw toen ik ging studeren. Ik zou het zo weer kiezen.”

Heeft u na die studie nooit in de wetenschap willen werken?

„Nee. Ik had het na vier jaar helemaal gezien. Ik vond het interessant en uitdagend, maar bij mij moet er altijd praktijk bij komen kijken. Die blijkt trouwens vaak anders dan de theorie. Ik heb acht jaar in de verslavingszorg gewerkt. Verslaafden weten heus wel dat ze schone spuiten moeten gebruiken, maar als ze een shot willen, vergeten ze dat. Daar zie je dat mensen zich anders gedragen dan je verwacht.”

U verdient in het bedrijfsleven ook meer, was dat ook een reden?

„Nee hoor. Ik kies voor uitdagend werk. Toen ik net was afgestudeerd waren er weinig banen. Toch heb ik toen een goed contract opgezegd bij de GGD om een leukere baan bij een zorgverzekeraar te krijgen. Natuurlijk is meer geld leuk, maar als je met tegenzin naar je werk gaat, heb je er niets aan.”

Wat doet u over twintig jaar?

„Het kan dat ik dan nog steeds in dezelfde sector werk. Er staat in ons dorp al jaren een zaaltje leeg. Als de eigenaar het op een dag verkoopt, zou ik er zo een kroeg willen beginnen. En ik denk dat over twintig jaar de Olympische Spelen naar Nederland komen. Dan ben ik vrijwilliger.”

De hoofddocent

Naam: Patricia van Assema (44)Studie: Gezondheidswetenschappen, Universiteit Maastricht (1981-1985), afstudeerrichting gezondheidsvoorlichting.Werk: Universitair hoofddocent Gezondheidsvoorlichting aan de Universiteit Maastricht.Huis: HoekhuisBrutomaandsalaris: 3.097 euro voor een baan van 24 uur.

Wat doet een universitair hoofddocent?

„Dat is gelukkig elke dag anders. Ik heb een onderwijstaak en onderzoekstaak. Als onderzoeker begeleid ik promovendi en werk ik aan eigen onderzoek. Mijn onderzoek richt zich op het stimuleren van gezond voedingsgedrag. Dus bijvoorbeeld hoe je ervoor kunt zorgen dat ouders vers fruit in huis hebben voor hun kinderen. Als docent coördineer ik de onderzoeksstages.”

Wat wilde u vroeger worden?

„Ik heb het eigenlijk heel lang niet geweten. Ik meen me te herinneren dat ik ooit scheikunde wilde studeren. Mijn studiekeuze is uiteindelijk geen bewuste keuze geweest. Gezondheidswetenschappen heette toen nog sociale gezondheidskunde. Het leek me wel een brede studie met veel keuzemogelijkheden.”

Heeft u nooit in de praktijk willen werken?

„Nee, ik werd gegrepen door het onderzoek doen. Maastricht is de plek waar van oudsher dit onderzoek gedaan wordt. Het verzamelen van gegevens en de analyse op zich is interessant, maar ik vind het ook leuk om dat in een bruikbaar advies om te zetten. Ik heb het gevoel dat ik echt met de praktijk bezig ben.”

Wat doet u over twintig jaar?

„Ik denk dat ik dan wel zo’n beetje met pensioen ben. Daar ben ik verder helemaal niet mee bezig. Ook niet met een eventuele carrièreswitch. Ik heb het hier naar mijn zin. Bij de universiteit verandert toch alles constant. En je moet goed en origineel onderzoek uitvoeren, ook om het gepubliceerd te krijgen. Dus je bent altijd vernieuwend bezig. Daarnaast ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik al veel buiten mijn werk kan doen. Zoals voor mijn dochter zorgen. Meehelpen op school.”

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij de rubriek Carrièremeetlat op de pagina Loopbaan van gisteren zijn per abuis de verkeerde foto’s naast de interviews geplaatst. Dit zijn de juiste foto’s van Gerda op het Veld (links) en Patricia van Assema (rechts). Foto’s Flip Franssen en Chris Keulen