Consortium zet bod op ABN Amro door

De overname van ABN Amro is definitief. Het consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander heeft aan het begin van de middag zijn bod van ruim 70,3 miljard euro onvoorwaardelijk verklaard.

Daarmee komt een eind aan de ruim zeven maanden durende overnamestrijd rond de grootste bank van Nederland. De Britse bank Barclays, waarmee ABN Amro aanvankelijk had willen fuseren, had afgelopen vrijdag haar bod op de bank al ingetrokken. Dat lag per saldo bijna 9 miljard euro lager.

Het consortium had bij sluiting van het bod, afgelopen vrijdag, 86 procent van aandelen ABN Amro aangemeld gekregen. Voor de resterende 14 procent wordt een nieuwe aanmeldtermijn opengesteld, vanaf morgen tot en met 31 oktober.

Volgende week woensdag vindt de overdracht en betaling van de aandelen plaats. Daarna zal een aandeelhoudersvergadering worden uitgeschreven, waarbij een nieuwe bestuursvoorzitter zal worden voorgedragen en benoemd, evenals andere bestuurders en enkele commissarissen. Een woordvoerder van Fortis kon vandaag niet aangeven op welke termijn die aandeelhoudersvergadering plaatsvindt. Morgen vindt er overleg plaats tussen de drie banken en ABN Amro.

Na de overname zal het bankentrio ABN Amro opsplitsen en onderling verdelen. Fortis lijft de Nederlandse activiteiten van ABN Amro in. De Spaanse bank Santander neemt de Braziliaanse en Italiaanse dochters van ABN Amro over. RBS krijgt de zakenbank en de grote zakelijke klanten.

Voor het opsplitsingsproces, waarvoor de banken drie jaar uittrekken, heeft minister Bos van Financiën strikte voorwaarden gesteld. De Nederlandsche Bank (DNB) zal nauw toezien op dat proces. Het consortium zal onder meer maandelijks aan DNB moeten rapporteren.

Bij ABN Amro werken nu ongeveer 100.000 mensen, van wie zo’n 26.000 in Nederland. De overname kost per saldo 6.000 banen.