Chevron mag gasfabriek bouwen

Perth, 10 okt. De Australische regering heeft het groene licht gegeven voor het gigantische Gorgon gasproject, voor de kust van Noordwest-Australië. Dit betekent dat Chevron met enkele partners, waaronder Shell, een fabriek voor vloeibaar aardgas kan bouwen op het afgelegen Barrow Island. De fabriek krijgt een capaciteit van 11 miljoen ton per jaar. Natuurbeschermers hebben zich hevig verzet tegen de bouw van de fabriek, omdat deze een bedreiging zou vormen voor zeeschildpadden, die hun eigeren leggen op de stranden van het eiland. Volgens de Australische regering levert het aardgasproject een bijdrage van bijna 13 miljard euro aan de locale economie, en zorgt het voor 6.000 banen. Chevron zal in het derde kwartaal overigens minder winst maken dan in de voorgaande drie maanden. De winstdaling hangt onder meer samen met dalende benzineprijzen.