Celstraf voor leiders militie Sierra Leone

Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft gisteren twee oud-militieleiders veroordeeld tot celstraffen van 6 en 8 jaar voor de wreedheden die ze begingen tijdens de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. Het hof in de hoofdstad Freetown werd in 2002 met steun van de Verenigde Naties opgericht om de hoofdschuldigen van de burgeroorlog (1991-2002) berechten.

De gisteren veroordeelde Monina Fofana en Alieu Kondewa maakten deel uit van de top van de regeringsgezinde rebellenbeweging Civil Defense Forces (Burgerverdedigingsmacht, CDF). De Kamajors, een militie van traditionele jagers, in de CDF maakten zich tijdens de oorlog op grote schaal schuldig aan moord, mishandeling en plundering.

De uitspraak wordt gezien als een overwinning voor de verdediging, aangezien de aanklagers celstraffen van 30 jaar hadden geëist tegen de twee. Deze hoge eisen oogstten kritiek bij het deel van de Sierra-Leoonse bevolking dat de Kamajors ondanks hun wreedheden als patriotten beschouwd.

De rechters kwamen gisteren in hun vonnis deels aan dit sentiment tegemoet. Rechter Benjamin Itoe zei dat de straffen lager uitvielen, omdat de CDF „in zeer belangrijke mate heeft bijgedragen aan het herstel van de rechtstaat in dit land, waar criminaliteit, anarchie en wetteloosheid aan de orde van de dag waren”. (AP)