Brussel versoepelt import kleding

De Europese Commissie wil de import van textiel uit China vanaf volgend jaar ‘gecontroleerd’ vrijlaten. Brussel meldde gisteren daarover met China een akkoord te hebben bereikt.

Nederland vindt dat het akkoord over de Europese import van onder meer T-shirts en bh’s niet ver genoeg gaat. Het akkoord gaat verder dan de bestaande afspraken waarbij China aan maximumhoeveelheden is gebonden, maar minder ver dan de volledige vrijlating die voor 2008 in het vooruitzicht was gesteld.

Het akkoord heeft betrekking op T-shirts, truien, herenbroeken, blouses, beddengoed, bh’s en linnen garens.

Eurocommissaris Peter Mandelson (Buitenlandse Handel) zei gisteren dat de EU en China de import van Chinees textiel in 2008 zullen onderwerpen aan een ‘dubbel controlesysteem’, zowel in China als in Europa. Het controlesysteem moet voorkomen dat Chinese exporteurs ongelimiteerd goedkope textielproducten kunnen dumpen op de Europese markt.

„Ik ben blij met deze stap op weg naar een volledige vrijmaking van de textielhandel”, zei Mandelson. „Hoewel er toezicht op de importen zal zijn, worden ze niet beperkt.”

Volgens Nederland zal dit toezicht tot onnodige administratieve lasten leiden. Nederland wil zo min mogelijk belemmeringen bij de import uit China.

China is de grootste textielexporteur ter wereld. Nederland is een belangrijke importeur van Chinese textiel en kleding via de haven van Rotterdam.

Europese landen met een nationale textiel- en kledingindustrie, zoals Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal, staan huiverig tegenover onbeperkte invoer van Chinese textiel.

In 2005 brak een ‘textieloorlog’ uit omdat China de Europese markt overspoelde met textiel nadat de wereldhandel in textiel was vrijgegeven. De EU liet gedurende enige weken containers met kleding uit China niet toe tot de Europese markt.

Uiteindelijk sloten China en de EU een akkoord om de overgang naar een vrij handelsstelsel voor textiel te verzachten. Hierbij werden voor de meest verhandelde producten maximaal toegestane hoeveelheden afgesproken. Dit in 2005 gesloten akkoord loopt eind dit jaar af.