Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Britten: verdrag is als grondwet

Een commissie van het Britse Lagerhuis is gisteren tot de conclusie gekomen dat het Europese Hervormingsverdrag „in wezen gelijk” is aan de verworpen Europese Grondwet. Dit is pijnlijk voor de regering van premier Gordon Brown. Die heeft steeds betoogd dat het nieuwe verdrag voor de Europese Unie zozeer afwijkt van de EUgrondwet, dat een referendum niet nodig is. Zo redeneert ook de Nederlandse regering, op basis van een advies van de Raad van State. Browns voorganger Blair beloofde over de grondwet een referendum, maar dat is na het nee in Frankrijk en Nederland in 2005 nooit gehouden. Volgens de Lagerhuiscommissie moet de regering nauwkeuriger zeggen hoe ze in staat is zich aan essentiële delen van het Hervormingsverdrag te onttrekken. Brown en Blair betogen dat de Britse soevereiniteit over onder meer buitenlandse politiek, asielzaken en arbeidsmarkt door ‘opt-outs’ is geregeld. (NRC)