BMX’ers: waaghalzen en ultieme adrenalinejunks

Een dirt is een stuntbaan voor ruige jumps met een BMX (BicycleMotorCross).

Komend weekeinde wordt er een in Amsterdam gebouwd: met heuvels van 2 meter hoog.

Eerst diggen, dan jumpen en daarna: chillen, muziek, kletsen, drankje erbij. Athlete: various Location: groningen, the netherlands BMX www.redbull-photofiles.com

„Vette tailwhip! Handjes op elkaar!” M.c. Mischa (die zegt voluit Mischa F.S.O. te heten, Fette Shit Ouwe) vraagt het publiek om applaus voor een sprong waarbij de fiets compleet rond de voorvork draait. „Lekker bezig jongen!”

De dirt (een BMX-fiets-stuntbaan met schansen) in Groningen waar afgelopen zondagmiddag werd gesprongen, is in tweeënhalve dag gebouwd onder leiding van het Red Bull Backyard Digger team. Eigenlijk is de baan in het recreatiegebied Kardinge nog niet helemaal af. Voordat er echt gesprongen kan worden, moet de Groningse klei waarvan de dirt is gemaakt nog goed uitharden. Maar alle aanwezige BMX’ers ( een man of veertig) zijn blij met de nieuwe baan.

Tot voor kort waren er in Nederland namelijk maar twee echt goede dirts waar gestunt kon worden, één in Rijswijk en één in Aarle-Rixtel in Noord-Brabant. Veel te weinig voor de groeiende Nederlandse BMX-scene. Want nadat de populariteit van de sport in de jaren negentig sterk was afgenomen, groeit het aantal BMX’ers de laatste jaren weer. De dirts die het team samen met lokale rijders in Leende, Groningen en Amsterdam bouwt, zijn volgens organisator Michiel Verberg dan ook hard nodig om nieuwe rijders de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen.

Volgens m.c. en BMX’er ‘Fette Shit Ouwe’-Mischa (32) bestaat de Nederlandse scene op dit moment uit ruim honderdvijftig rijders, bijna allemaal jongens in de leeftijd tussen de 16 en 30 jaar. Ze zien elkaar niet alleen tijdens wedstrijden en jams (informele bijeenkomsten van BMX’ers) maar houden ook contact via MSN, MySpace en BMX-sites.

Hoe is het succes van de sport van de afgelopen jaren te verklaren? Over één ding zijn de aanwezige BMX’ers het eens. In de woorden van Mark Vos (23) die rijdt voor het Etnies-team en op het afgelopen wereldkampioenschap als dertiende eindigde: „De BMX-scene is heel puur.” „Iedereen is relaxed en iedereen kent elkaar.” Aan alles is te merken dat de rijders ook komen om een goede tijd te hebben met elkaar. Gezellig chillen, muziek, kletsen, drankje erbij. Als de baan bijna klaar is, wordt de barbecue aangestoken en worden er spareribs en kippenpoten rondgedeeld. Mischa: „BMX is een lifestyle.”

Ook is de sport volgens BMX’er Bernard Koekoek (26) veel minder competitief dan veel andere sporten en kent de BMX niet zo veel strebers als de meeste andere freestyle sporten zoals skateboarden. „Mensen komen hier niet om te winnen, maar om lekker een dagje te fietsen.”

„Maar het is niet alleen maar leuk”, vertelt de 22-jarige Jeremy Struik die met een groep vrienden vanuit Assen is afgereisd naar de pas gebouwde dirt in Groningen. Een tuck no hander (een sprong ‘met losse handen’) ging niet zoals hij wilde. Hij is net terug uit het ziekenhuis. Zittend op zijn fiets zegt hij dat hij de sprong zo nog een keer zou doen als hij niet zo’n last had van zijn gezicht, hij is nu eenmaal een echte ‘adrenalinejunk’.

Gelukkig heeft de dirt die dit weekeinde in Amsterdam gebouwd zal worden niet alleen jumps voor de ultieme waaghalzen, maar ook voor beginners. De baan in Amsterdam wordt de grootste van de drie dirts die het Red Bull Backyard Digger team bouwt, met heuvels tot twee meter hoog en gaps (springgaten) tot zeven meter breed. De baan wordt vrijdag en zaterdag gebouwd op het terrein van het ISH-institute, een instituut dat zich richt op straatcultuur en wordt op zondag 14 oktober om drie uur ‘s middags geopend door de Osdorpse wethouder van sport Achmed Baadoud. Wat je kunt verwachten? Vette sprongen, tailwhips, misschien een tuck no hander, maar in ieder geval gezellig chillen met een drankje en een barbecue.

Meer info over de dirt die dit weekeinde in Amsterdam wordt gebouwd: www.redbullbackyarddigger.nl.