Beveiligers doden Iraakse vrouwen

Bij een nieuw incident met een westerse beveiligingsfirma in Irak hebben buitenlandse bewakers gisteren twee Iraakse vrouwen doodgeschoten die in hun auto het konvooi dat zij beschermden naderden.

Het incident kwam een dag nadat de Iraakse regering een grote schadeloosstelling en de terugtrekking uit Irak van het Amerikaanse bedrijf Blackwater had geëist in verband met de dood van 17 burgers bij een wilde schietpartij. Buitenlandse beveiligingsfirma’s bewaken onder andere diplomaten, maar zijn wegens hun manier van handelen zeer omstreden bij de Irakezen.

De Iraakse regering veroordeelde het nieuwe incident meteen en kondigde een onderzoek aan. Het Australische, in Dubai gevestigde bedrijf zelf, Unity Resources Group (URG), sprak zijn spijt uit, maar stelde volgens de regels te hebben gehandeld.

Volgens woordvoerders gooiden de bewakers eerst een rookbom toen de witte Oldsmobile van de slachtoffers naderde, en openden zij het vuur toen de auto niet stopte. „Uiteindelijk werden schoten afgevuurd op het voertuig en het stopte”, aldus een woordvoerder. Volgens getuigen reed het konvooi daarna hard weg.

De doden waren twee christelijke vrouwen, van wie een de auto als een onofficiële taxi gebruikte om geld te verdienen voor haar drie dochters. Haar man was vorig jaar tijdens een hartoperatie overleden. „Moge God wraak nemen op die moordenaars”, huilde haar schoonzuster. „Wie gaat er nu voor de kinderen zorgen?”

De Iraakse regering eiste gisteren 8 miljoen dollar compensatie van Blackwater voor de gezinnen van elk van de 17 burgers die volgens de autoriteiten zijn gedood toen bewakers van het bedrijf drie weken geleden op een plein in Bagdad het vuur openden. Blackwater zegt dat het konvooi dat werd beschermd, door rebellen werd aangevallen. Maar daarvan zeggen de Iraakse autoriteiten geen enkel bewijs te hebben. Volgens het Iraakse regeringsonderzoek hebben bewakers van Blackwater in eerdere incidenten in totaal 21 burgers gedood. (AP, AFP)