Bad guy met baby

Wat is er nog spectaculairder dan een shoot out, waarbij een van de schutters een baby in een draagzak op zijn borst heeft? Een vuurgevecht met een vrouw in barensnood in het midden. Zo moet regisseur Michael Davies van Shoot `Em Up hebben gedacht, een zeer domme maar erg amusante schietfilm. De scène met de draagzak was al gebruikt in een film van Takeshi Kitano en in het Nederlandse Lek. In Shoot `Em Up loopt Clive Owen ook de halve film met een baby te zeulen. Eigenlijk bestaat de film uit de voortdurende herhaling van deze scène: de leider van bad guys (een heerlijk afstotelijke Paul Giammatti) drijft met een groot peloton ondergeschikten de aan wortels verslaafde held in het nauw, die er niettemin in razend tempo, en vanuit onmogelijke hoeken, in slaagt ze één voor één neer te knallen, dan wel op bloederige wijze met een wortel uit te schakelen. Shoot `Em Up is energieker dan de grote actiehit van dit moment, The Bourne Ultimatum en komischer dan Tarantino de laatste jaren. Cultstatus lijkt verzekerd.

Shoot `em up. Regie: Michael Davis. Met: Clive Owen, Paul Giamatti, Monica Bellucci. In: 20 bioscopen.

    • Peter de Bruijn