`Avida`, van de makers van `Aaltra`

Voordat het Franse duo Gustave der Kervern en Benoîte Délephine succes had met de absurdistische rolstoelroadmovie Aaltra (2004, met de geestverwante Finse regisseur Aki Kaurismäki in een bijrol) maakten ze de Franse televisie onveilig met Draadstaal avant la lettre: Grolandsat en Toc toc toc. Met Avida keren ze terug naar die anarchistische, sketchachtige manier om van a naar z te komen.

De doofstomme hondenverzorger De Kervern en ketamineverslaafde dierenverzorgers Délephine en Eric Martin kidnappen een hond. Van een rondborstige miljardaire die heel andere plannen met de mannen heeft. En dat alles in een universum waarin rinocerossen rondrennen, de spoken van filmregisseurs Luis Buñuel en Jacques Tati de horlepiep dansen, scenarioschrijver Jean-Claude Carrière ten prooi valt aan z`n eigen high tech-huis, wreedheid tegen dieren slechts een voorbode is van de ontmenselijking van de personages zelf. Want ja, er zit ook nog een flinke dosis ouderwets engagement tussen de slapstick.

Avida. Regie: Gustave de Kervern en Benoît Délephine. Met: Eric Martin, Jean-Claude Carrière, Mathieu Kassovitz. In: De Balie, Amsterdam, 15 en 16 okt. Info: www.debalie.nl.