Argentinië: kapelaan cel in voor hulp junta

Von Wernich, zittend rechts, hoort zijn vonnis aan. Als politiekapelaan hielp hij in de jaren 70 bij het martelen en vermoorden van tegenstanders van de Argentijnse junta. (Foto AFP) Former Buenos Aires' provincial police chaplain Christian Von Wernich (R-front), wearing a bulletproof vest, listens to the pronouncement of his sentence in La Plata, 57 km south of Buenos Aires on October 9th, 2007. Von Wernich -a Catholic priest- was sentenced to life inprisonment for complicity in seven killings, 31 cases of torture and 42 abductions in the Buenos Aires region. Von Wernich, 69, is the first cleric to face justice over the horrific crimes committed under the junta's rule, when roughly 30,000 people "disappeared". AFP PHOTO/JUAN MABROMATA AFP

Voor het eerst is in Argentinië een geestelijke veroordeeld voor misdaden die zijn begaan onder het laatste militaire bewind (1976-1983). Cristian Von Wernich kreeg gisteren een levenslange celstraf opgelegd voor zijn betrokkenheid als politiekapelaan bij zeven moorden, 42 ontvoeringen en 31 gevallen van marteling.

Von Wernich werd tijdens het proces herkend door getuigen die eind jaren zeventig in de clandestiene detentiecentra van de rechtse junta werden vastgehouden en gemarteld. Zij beschreven hoe hij de autoriteiten hielp om gevangenen aan het praten te krijgen en geestelijke zorg gaf aan hun beulen.

Von Wernich (69) heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend. Tijdens het proces getuigde hij niet.

Nabestaanden van de slachtoffers in de rechtbank in de stad La Plata ontvingen het vonnis gisteren met tranen en gejuich. Buiten werd vuurwerk afgestoken. De leiding van de katholieke kerk in Argentinië heeft niet inhoudelijk op de zaak gereageerd. Gisteren beperkte het episcopaat zich tot de herhaling van een oude verklaring dat „kerkleden die deelnamen aan de repressie dit op persoonlijke titel deden”.

Het was de derde keer dat Argentijnse rechters iemand veroordeelden voor betrokkenheid bij het staatsgeweld van de junta. Dit werd mogelijk sinds het Hooggerechtshof, op instigatie van de linkse president Néstor Kirchner, in 2005 twee omstreden amnestiewetten schrapte. (AFP)