iPhone voor 189 euro in Nederland, maar werkt ie ook?

iphone_nederland.pngAchtung, achtung, early adopters. Normaal is het Hebben-team niet zo van de reclame, maar als de gehypede iPhone officieel in Nederland te koop is, verdient dat een berichtje. Al was het maar om teleurstellingen te voorkomen.
Een Nederlandse importeur is met een zak vol gehackte iPhones uit de VS teruggekomen en biedt ze nu te koop aan. Handige jongen gsmtrack.nl verkoopt het toestel voor 189 euro met abonnement. Van Telfort, het laatste netwerk dat mobiel dataverkeer via EDGE biedt. Sorry: bood. Want KPN heeft de stekker eruit getrokken. Dat betekent dat deze premature iPhones (die voor hun dataverkeer in de VS met EDGE werken) een stuk minder bruikbaar zijn. Het abonnement rept verder niet over een databundel. Als je de iPhone dus wilt gebruiken om te internetten en mailen, zal het via wifi moeten. Of via het nog tragere GPRS, zoals een van de reageerders hieronder terecht opmerkt.

Wie daarmee kan leven moet nu zijn slag slaan en zo definitief het stempel gadgetfreak verdienen. Velen gingen u al voor, volgens iphoneclub.nl. Maar de kans is groot dat een firmware-update van Apple de hack van de iPhone weer teniet doet, zoals al eerder het geval was. Ondertussen kun je wel sms-en met het Engelstalige woordenboek - een Nederlandse versie is er alleen als je zelf aan de slag gaat [met dank aan Rutger].
Minder early adopter, wel verstandiger voor de niet-knutselaars: wachten op echte iPhone release, ergens in 2008. Hoogstwaarschijnlijk is dat een nieuw type iPhone dat met 3G-snelheid zal werken: in ieder geval UMTS, en misschien HSDPA.

Update dd 12/10: de Import iPone schijnt uitverkocht te zijn.