Amerikaans Hof wijst zaak marteling CIA af

De Libanese Duitser Khaled el-Masri, die zegt in 2003 door de Amerikaanse geheime dienst CIA te zijn ontvoerd, gevangen en gemarteld, heeft zijn rechtszaak verloren voor het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan. Net als de lagere rechtbanken weigerde het Hooggerechtshof op zijn aanklacht in te gaan. De regering-Bush is nu definitief in het gelijk gesteld in haar stellingname dat staatsgeheimen bekend zouden worden door het behandelen van de zaak. Masri’s advocaten zeggen dat de regering van Bush in toenemende mate juridisch onderzoek naar wangedrag belemmert, door zich te beroepen op het staatsgeheim.

Masri heeft veel aandacht gekregen in de media in verband met het ‘rendition’-programma, waarbij de CIA terreurverdachten zou hebben overgebracht en verhoord in geheime detentiekampen in landen waar martelen geaccepteerd is. Masri zegt vijf maanden te zijn gemarteld in Afghanistan, onder meer in een beruchte gevangenis in de hoofdstad Afghaanse Kabul, nadat hij in december 2003 in Macedonië werd gearresteerd en overgedragen aan de CIA.

Tijdens de vlucht naar Afghanistan zegt Masri te zijn uitgekleed, geslagen en geketend aan de vloer van het vliegtuig. Hij zou zijn gedrogeerd en een luier omgekregen hebben. De CIA zou hem hebben vrijgelaten in Albanië toen duidelijk werd dat ze de verkeerde had. Masri eiste 75.000 dollar schadevergoeding van voormalig CIA-directeur Tenet, twintig CIA-medewerkers en de betrokken luchtvaartmaatschappijen.

Volgens de American Civil Liberties Union, die opkomt voor burgervrijheden, kan elke zaak over wangedrag door autoriteiten „onder het tapijt geveegd worden”, nu de zaak rond Masri als staatsgeheim is aangemerkt. „Dit gaat niet over geheimen. Dit gaat over immuniteit voor misdaden tegen de menselijkheid”, aldus een woordvoerder. Ook rechtszaken over het grootschalige binnenlandse afluisterprogramma dat na ‘9/11’ werd opgezet, zijn niet in behandeling genomen omdat staatsgeheimen in het geding zouden zijn.

Duitsland begon naar aanleiding van Masri’s zaak een parlementair onderzoek om erachter te komen of autoriteiten op de hoogte waren van het Amerikaanse programma. Vorige maand trok Duitsland het verzoek aan de VS in om uitlevering van 13 CIA-agenten die bij Masri’s ontvoering betrokken zouden zijn geweest. (AP, Reuters)