AIVD: aanhang van radicale islam neemt toe onder jongeren

Den Haag. De radicale islam wint in Nederland aan populariteit. Het gaat om een niet-gewelddadige maar wel een zeer onverdraagzame en anti-democratische variant, het politiek salafisme. Dat blijkt uit het rapport Radicale dawa in verandering, de opkomst van islamitisch neoradicalisme in Nederland van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens de AIVD is er een harde kern van vijftien à twintig salafistische predikers, ultraorthodoxen die oproepen tot een terugkeer naar de zuivere islam. Daarnaast zijn er nog eens twintig predikers in opleiding die door het land lezingen houden in 30 tot 35 moskeeën en jongerencentra. Een groep van 2.500 `neoradicalen` (vooral tweedegeneratiejongeren, vaak in Nederland geboren en in elk geval hier opgegroeid) staat direct onder hun invloed. Daarnaast bereiken ze ongeveer 20.000 tot 30.000 jongeren via lezingen, opleidingen en internet. Steeds minder moslims zijn bereid tot geweld, stelt de AIVD in het rapport.