Afghanistan gaat door met executies

Kabul, 10 okt. Afghanistan gaat door met het executeren van ter dood veroordeelde gevangenen, ondanks kritiek van de Verenigde Naties en de Nederlandse regering. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse president Karzai gisteren gezegd. Hij noemde de executie zondag van vijftien ter dood veroordeelden in de beruchte gevangenis Pol-i-Charki aan de rand van Kabul een les voor criminelen. De VN en de Nederlandse regering hebben de executies veroordeeld. Die kunnen de NAVO-missie in Afghanistan compliceren, omdat de meeste deelnemende landen tegen de doodstraf zijn. Buitenlandse troepen dragen gearresteerde opstandelingen vaak over aan de Afghaanse regering. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zullen gevangenen ook in de toekomst worden overdragen aan de Afghaanse autoriteiten, omdat Nederland een akkoord heeft gesloten dat garandeert dat die gevangenen niet zullen worden geëxecuteerd.