Zeldzaam protest studenten in Teheran

Ongeveer 100 studenten van de Universiteit van Teheran hebben gisteren een zeldzaam protest georganiseerd tegen president Ahmadinejad, die er een rede hield ter gelegenheid van het begin van het academische jaar. De studenten eisten vrijlating van drie gevangen medestudenten en scandeerden leuzen als ‘Dood aan de dictator’. Ahmadinejad negeerde hen. De betogende studenten raakten later slaags met conservatieve studenten terwijl de politie buiten de hekken van het universiteitsterrein toekeek.

De president werd vorig jaar december met een soortgelijk protest geconfronteerd toen hij een bezoek bracht aan de Amir Kabiruniversiteit in Teheran. Maar in het algemeen houden de twee miljoen studenten in Iran zich zeer rustig.

De huidige conservatieve regering heeft sinds haar aantreden twee jaar geleden een groot aantal hervormingsgezinde docenten en studenten die als zodanig actief waren van de universiteiten verwijderd. Dr. Mohsen Kadivar, een liberale geestelijke die zelf ook om die reden is ontslagen, zei twee weken geleden in een vraaggesprek in Teheran dat de regering de kosten van protest zo hoog mogelijk maakt. Hij sprak van een intimidatiepolitiek en zei dat deze zeer succesvol is, zowel op de universiteiten als in de maatschappij in het algemeen. „Alle organisaties, van werknemers, van docenten, van studenten, van vrouwen staan onder zware druk.”