We moeten daar weg

Afgelopen week ontvingen we goed nieuws. Gurkha’s gaan de Nederlandse militairen in Uruzgan door de strenge Afghaanse winter helpen. We hebben ze cadeau gekregen van de Engelsen die zoveel Gurkha’s hebben dat ze er wel een paar kunnen missen. De Nepalese strijders zijn snel, meedogenloos, en loyaal. Ze besluipen hun slachtoffers en snijden ze de keel door met hun 45 centimeter lange kapmessen. Als onze jongens straks terug gaan naar hun compound en de Gurkha’s vragen of ze ook een bord zuurkool lusten, gebaren die dat ze nog even doorgaan. Ze hebben een nest Talibaanstrijders ontdekt die ze nog even de kelen willen doorsnijden. Zo zijn de Gurkha’s: zodra ze hun mes uit de schede halen, moet er bloed vloeien en vechten ze door tot de laatste man. Vrijdag kwam er eentje om toen hij op een mijn reed. Dat gaf niets: een Gurkha is liever dood dan laf.

Dit nu, is wat er over is van de Nederlandse opbouwmissie. Een opbouwmissie die overigens, zo vertelde commandant der strijdkrachten Dick Berlijn, nooit zo had mogen worden genoemd. De legertop had altijd geweten dat er gevochten zou worden. En minister Eimert Middelkoop (Defensie, CU) orakelde dat we ons eens niet blind moeten staren op het onderscheid tussen een opbouwmissie en een vechtmissie. Het is niet of of, het is en en. De missie in Afghanistan is vechtmissie en opbouwmissie tegelijk. Dus terwijl onze Gurkha’s straks de Talibaan aan hun kapmessen rijgen, gaan de mariniers eens op zoek naar een leuke locatie voor een jongerencentrum. Hoewel je niet te laatdunkend hoeft te doen over de weerbaarheid van onze mariniers. Om dat te onderstrepen verspreidde Defensie afgelopen week een filmpje waarop te zien is dat Nederlandse soldaten best konden schieten.

En terwijl uit peilingen blijkt dat niemand nog enig vertrouwen in de missie heeft, of vindt dat we moeten blijven, besloot het PvdA- congres dat ze moet worden verlengd. Vreemd toch dat die partij het zo slecht doet in de peilingen. De Nederlandse missie in Uruzgan staat voor politiek gekonkel, propaganda, doden, geldverspilling, uitzichtloosheid. We moeten daar weg.

Menno van der Veen

Publicist en programmamaker.