Waarom maken mobieltjes van die rare sms-woorden ?

Sms-problemen. Niet van wereldbelang, geven Lilian Wieringa en Janna Oosthoek uit Amsterdam toe, maar toch. „Waarom geeft je mobiele telefoon altijd van die rare woorden aan?” Ekonp in plaats van Floor, sören voor sms’en en welterusten wordt wektervsudo. „Wie heeft dit verzonnen?”

„Welterusten en sms’en staan inderdaad niet in de woordenlijst van T9”, zegt Vanessa Richter van Nuance. „Maar slaap zacht en goede nacht wel.” T9, ofwel ‘tekst met 9 toetsen’, is bedacht door het bedrijf Tegic, dat onlangs is gekocht door het Amerikaanse Nuance. T9 software is nu wereldwijd in 2,5 miljard gsm’s ingebouwd, volgens het bedrijf. Het bestaat in 66 talen.

Voor wie niet dagelijks sms’t: T9 bedenkt welke woorden kunnen horen bij de cijfers die je indrukt. Wie 5-2-8-3-7 intoetst, zal wellicht ‘later’ bedoelen. Dat woord geeft T9 alvast aan. Maar veranderen naar ‘kater’ – dezelfde toetsen – kan ook.

Soms kent T9 het woord dat je bedoelt niet. Dan kun je toevoegen aan de woordenlijst. De meeste telefoons kunnen minstens honderd nieuwe woorden of namen opslaan. Deze nieuwe woorden komen bovenaan de lijst: T9 suggereert ze als eerste. Richter: „Maar als je ze weinig gebruikt, verdwijnen ze in de meeste mobiele telefoons naar een lagere plaats in de lijst of helemaal.”

Hoe komt het dan dat je soms van die rare woorden krijgt? Richter: „T9 werkt niet alleen met losse woorden, maar ook met regels voor hoe je woorden opbouwt. We hebben in de Nederlandse en Belgische versie van T9 zo’n 35.000 vaak gebruikte woorden ingevoerd. Plus een lijst met regels hoe je daar complexere woorden van kunt maken. Daar komen soms niet-bestaande constructies uit als ‘wektervsudo’.”

Een nieuwe T9-versie voor telefoons met een groter geheugen, XT9, elimineert veel van die rare, niet bestaande woorden.

Welterusten en sms’en worden overigens naar aanleiding van deze next question toegevoegd aan de Nederlandse lijst, belooft Nuance. Dus let op de volgende editie.

Carola Houtekamer