Unilever sluit drie fabrieken

Levensmiddelenfabrikant Unilever (Dove, Omo, Ola, Bertolli) sluit volgend jaar drie fabrieken in Nederland. Daardoor verliezen in Vlaardingen, Delft en Loosdrecht in totaal 470 medewerkers hun baan. Dat is 11 procent van het personeel van Unilever Nederland.

Dat heeft het concern vandaag laten weten. In Vlaardingen wordt schoonmaakmiddel Cif gemaakt, in Delft pindakaas en mayonaise van Calvé en in Loosdrecht Knorr-soep en Conimex-maaltijden. De productie verhuist naar (Oost-)Europese landen, met uitzondering van de pindakaas, die voortaan in Rotterdam wordt gemaakt.

De sluiting van de fabrieken is onderdeel van een wereldwijde reorganisatie, waarbij in vier jaar 20.000 arbeidsplaatsen vervallen. De meeste banen gaan verloren in Europa, liet topman Patrick Cescau afgelopen zomer weten.

De kosten zijn in veel Europese Unilever-fabrieken te hoog, vindt Cescau. Ook de vestigingen in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht zijn inefficiënt, zegt een woordvoerder. Zo draait de Cif-fabriek in Vlaardingen op 43 procent van haar capaciteit. Unilever stelt dat dit voor langere tijd de laatste grote reorganisatie is in Nederland. „Er komt tot en met 2010 niet meer aan”, aldus de woordvoerder. Ze zegt dat het bedrijf zijn best doet de werknemers te begeleiden naar een nieuwe baan, maar ze sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Vakbonden CNV Voeding en FNV Bondgenoten dringen langer aan op baangaranties. Ze reageren afwijzend op de reorganisatie en houden morgen protestacties, onder meer in Delft. FNV Bondgenoten eist een baangarantie van drie jaar. Unilever weigert dat. „Ik ken weinig bedrijven die dat doen”, zegt de woordvoerder.

Unilever sloopt waarschijnlijk de drie fabrieken die dicht gaan. Hiermee voorkomt de onderneming dat de concurrentie inzicht krijgt in de productiemethode.