Tijdelijke opvolger Ajax voor Ten Cate

Ajax stelt een tijdelijke opvolger aan voor trainer Henk ten Cate, die aan de slag gaat als veldtrainer bij Chelsea. De interim-trainer, wellicht Adrie Koster, zal in principe het seizoen afmaken bij de Amsterdamse voetbalclub.

Ajax en de Londense club werden het gisteren eens over de overgang van Ten Cate naar Engeland. Ajax kreeg een afkoopsom. Later op de avond werd bekend dat de trainer persoonlijk een akkoord had bereikt met Chelsea, waar onlangs de Portugees Jose Mourinho als coach vertrok.

Teletekst meldde rond het middaguur dat jeugdcoach Adrie Koster interimtrainer wordt, maar Ajax kon dat niet bevestigen.

Hoewel hij alle geruchten bestempelde als „indianenverhalen” en vrijdag nog zei met Ajax kampioen te willen worden, lichtte Ten Cate vorige week dinsdag technisch directeur Martin van Geel al in over zijn wens om het contract dat dit seizoen zou aflopen te ontbinden. Twee weken geleden was Ten Cate in Londen voor een gesprek met Chelsea, waar hij de rechterhand wordt van de Israelische manager Avram Grant. Volgens Van Geel had Ajax weinig keus. „Henk gaf aan open te staan voor een vertrek. Het ging om een grote club en een groot salaris. Eigenlijk sta je dan al voor een voldongen feit”, zei de technisch directeur. Van Geel stelt dat het vertrek van Ten Cate op een slecht moment komt. Voor het desastreus verlopen UEFA-Cupduel donderdag tegen Dinamo Zagreb – Ajax werd uitgeschakeld – was de mogelijke overstap van de trainer naar Chelsea het gesprek van de dag in de spelersgroep. „Hier zit je niet op te wachten”, zei Van Geel. Na enig aandringen: „Wat Chelsea heeft gedaan hoort niet.”

Over het toneelstukje dat Ten Cate opvoerde door te zeggen dat hij met Ajax kampioen wilde worden, zei Van Geel: „We hadden afgesproken geen commentaar te geven. Als Ten Cate dan toch van alles gaat roepen, is dat voor zijn rekening.” Hij had ook lof voor Ten Cate: „Hij heeft passie gebracht en nationaal behoorlijk gepresteerd.”

Ajax gaat in alle rust op zoek naar een opvolger voor Ten Cate, die ruim een jaar bij Ajax was. „Wij willen op termijn de best denkbare coach zoeken”, aldus Van Geel. De spelers worden daarin niet gekend. Van Geel: „Dat heb ik nog nooit gedaan. Voetballers kijken alleen naar hun eigen belang. Ik moet op het belang van de club letten.” Door het interlandprogramma speelt Ajax pas over een kleine twee weken zijn volgende wedstrijd, tegen NEC.