Televisie Voorkeur

De visarend vliegt van Zuid-Afrika naar Schotland om daar forel uit de meren te vissen. Te zien in de natuurserie Wild Scotland, Ospreys and pine martens, BBC 2, 20.50-21.00u. Zeearend

Actualiteiten

EénVandaag. De verhuizing naar een verzorgingshuis leidt vaak tot depressiviteit en andere psychische problemen. Reportage over de GGZ in Amersfoort die ouderen een cursus aanbiedt bij verhuizing. Verder aandacht voor negen Tibetaanse kinderen die al meer dan een jaar in India op hereniging met hun ouders in Nederland wachten. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD publiceert vandaag een rapport over de opkomst en verspreiding van het salafisme in Nederland. Het salafisme is een ultraorthodoxe stroming binnen de islam. Volgens de AIVD staat een groeiend aantal moskeeën en islamitische instellingen onder invloed van salafistische centra. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over de voormalig advocaat Bram Zeegers, die vanmorgen dood in zijn huis werd aangetroffen. Volgens de politie is Zeegers, getuige in de zaak-Holleeder, onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Verder aandacht voor het debat over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali in de Tweede Kamer vanmiddag. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Why democracy? Looking for the revolution. Boliviaanse documentaire uit 2007 waarin veertig jaar na de executie van Che Guevara wordt onderzocht wat er terecht is gekomen van de revolutie van de inheemse bevolking. President Morales wordt met zijn aanhang gevolgd, evenals de rijke landeigenaren en de armste Bolivianen. Ned.2, 22.50-23.55u.

Chavez – De strijd om de macht. Portret van de charismatische en onorthodoxe Venezolaanse president Hugo Chavez. De documentaire geeft een beeld van de maanden voorafgaand aan de gewelddadige machtsafzetting van Chavez en zijn terugkeer als president. Ned.2, 23.55-1.10u.

Bovenstaande documentaires in het kader van de themaweek Wij zijn de baas.

De zaak Elisabeth Brichet. Documentaire over de verdwijning van Elisabeth Brichet en de manier waarop de politie het onderzoek heeft gevoerd. Op 20 december 1989 verdween in Saint-Servais bij Namen de 12-jarige Elisabeth Brichet spoorloos. De politie gaf op, maar haar moeder Marie-Noëlle Bouzet bleef vijftien jaar lang doorzoeken. Pas in 2004 werd de zaak opgehelderd, met de arrestatie van een man die bekende dat hij het meisje had vermoord en die de politie de plaats aanwees waar hij haar begraven had. Een reconstructie met gesprekken met de belangrijkste betrokkenen. België 2, (Canvas), 20.50-21.35u.

praatprogramma

MAX en Loretta. Gast is Ivo Niehe, bekend van de TV show, die vertelt over zijn uitstapje naar het theater. Hij zingt een nummer uit zijn voorstelling. Ook kleurenspecialiste Mariette Hilkemeijer. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Paul de Munnik en Katarina Vermeulen praten over de nalatenschap van Bram Vermeulen, strandkunstenaar Theo Jansen toont zijn creaties en Phil Bloom blikt terug op haar naakte optreden op tv, veertig jaar geleden. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. De fractievoorzitter van de PvdA, Jacques Tichelaar, doet verslag van het rimpelloos verlopen partijcongres en licht de stellingname van de partij over het ontslagrecht toe. Prem Radakishun vertelt over zijn vernieuwde televisieprogramma PREMtime. De biofysicus en christen Cees Dekker licht zijn boek Omhoog kijken in platland. Over geloven in de wetenschap toe. Angelique Bols vertelt over anorexia en hoe je daar als christen mee omgaat. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Komiek Jörgen Raymann vertelt o.m. over een congres over culturele diversiteit, Diversity: Leaders not labels, dat op 15 en 16 oktober wordt gehouden in Den Haag, en dat wordt geopend door wereldburger prinses Máxima samen met Stedman Graham, diversiteitsspecialist. Ned.1, 23.05-23.55u.

informatief

Opgelicht. Aandacht voor voor een ogenschijnlijk charmante vrouw die al twintig jaar relaties met mannen aangaat en ze daarna financieel en emotioneel kapotmaakt. Aan het woord komen o.a. haar eerste man en haar huidige echtgenoot, die ze vorig jaar heeft verlaten. Voor tienduizenden euro’s zijn ze, verblind door hun liefde, opgelicht. Ned.1, 21.05-21.45u.

Vreemde tralies. Een bezoek aan de 32-jarige Edward Kleine in een gevangenis in Montgomery (Alabama). Voordat Edward in de gevangenis terechtkwam, werkte hij in Alabama als monteur. Ruim twee jaar geleden reed hij na een avondje stappen een jongeman dood. Edward wordt veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf: de maximale straf. De omstandigheden waarin hij zijn tijd moet uitzitten, zijn schrijnend. Hij mag weinig bezoek ontvangen, heeft nauwelijks privacy en zit opgesloten tussen zware criminelen. Ned.3, 21.00-21.30u.

film

Film 2007. Bespreking van de animatiefilm Ratatouille uit de Pixar Studio's en The Invasion met o.a. Nicole Kidman en Daniel Craig. BBC 1, 0.20-0.50u.