Swift wijkt deels uit naar Zwitserland

Swift, de organisatie die vanuit België wereldwijd betalingen van financiële instellingen uitvoert, krijgt een filiaal in Zwitserland. Vanuit het nieuwe kantoor worden na 2009 de trans-Atlantische betalingen uitgevoerd.

Daarmee vermijdt de organisatie problemen met de regels voor privacy- en databescherming in de Europese Unie. Zwitserland is geen lid van de Unie.

Vorig jaar werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Financiën al jaren inzage heeft in gegevens van Swift. De organisatie heeft ook een vestiging in de VS. Daar ligt een kopie van alle gegevens van Swift België. Op grond van Amerikaanse wetgeving was Swift verplicht deze betalingsgegevens te verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten, zonder tussenkomst van de EU. Swift overtrad daarmee Belgische en Europese privacywetgeving. Europese klanten wisten niet dat hun gegevens rechtstreeks bij Amerikaanse opsporingsdiensten konden belanden.

Swift gaat nu in de vestigingen in België en Zwitserland het betalingsverkeer scheiden. Er komt een systeem voor interne Europese betalingen en een systeem voor trans-Atlantische betalingen. Gegevens van interne Europese betalingen worden niet meer opgeslagen in de VS. Het kantoor in Zwitserland zal samen met de Amerikaanse vestiging het dataverkeer uit de trans-Atlantische zone verwerken en opslaan.

Volgens Swift heeft de nieuwe werkwijze voordelen. „De verwerkingscapaciteit stijgt, de weerbaarheid van het netwerk verbetert, de kosten worden gedrukt, commerciële vooruitzichten verbeteren en door een tweede Operating Centre in Europa te plaatsen, wordt ook tegemoet gekomen aan de bekommernissen met betrekking tot de bescherming van gegevens”, aldus Swift in een verklaring. Het project kost 150 miljoen euro. Swift verwacht dat het nieuwe centrum operationeel zal zijn tegen eind 2009.

In juni kondigde de Europese Commissie aan een akkoord met de Amerikaanse regering te hebben bereikt over het dataverkeer. De Amerikanen verklaarden de informatie uitsluitend te zullen gebruiken voor het opsporen van terroristen, en bijvoorbeeld niet voor onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Informatie die niet nodig is voor onderzoek, wordt binnen vijf jaar vernietigd. Verder zou een ‘vooraanstaande Europeaan’ benoemd worden als toezichthouder. Die moet in de gaten houden of de informatie die de Amerikanen opvragen in verhouding staat tot het aantal onderzoeken. De toezichthouder is tot nu toe niet benoemd.

Lees een eerder verschenen artikel over hoe Swift-gegevens in de VS belanden op nrc.nl/economie