Strijd om Hagemeyer begonnen

De strijd om handelshuis Hagemeyer is vandaag begonnen. Een vijandig bod uit Frankrijk is de mogelijke opmaat voor een biedingsstrijd.

En weer ligt een Nederlands concern onder vuur van een buitenlandse belager. Ditmaal is de technische groothandel aan de beurt.

Vanmorgen werd bekend dat de Franse branchegenoot Sonepar een vijandig bod van zo’n 2,5 miljard euro voorbereidt op het ruim honderd jaar oude bedrijf uit Naarden.

Maar de distributeur van onder meer gereedschap, veiligheidshelmen en elektrotechnische materialen voor de bouw en de industrie wil helemaal niet worden opgekocht. Het bestuur liet de afgelopen maanden bij herhaling en met nadruk weten onafhankelijk verder te willen. Praten met mogelijke gegadigden is „tijdverspilling”, zei financieel directeur Tjalling Tiemstra in augustus nog. Duidelijker kon bijna niet.

Toch heeft het management de ongewenste avances waarschijnlijk aan zichzelf te danken. Nadat het bedrijf eind 2003 bijna ten onder was gegaan aan een chaotische interne reorganisatie en de effecten van de economische malaise, werd het op het nippertje gered door de banken en was het vervolgens topman Rudi de Becker die Hagemeyer er weer bovenop hielp.

Mede dankzij de leiding van de Belg maakt het bedrijf nu winst en staat het volgens analisten weer redelijk op de rails. In de zakenwereld geldt: herstel van de resultaten in combinatie met een relatief achterblijvende koers trekt kopers aan.

De vraag is nu of het bestuur van Hagemeyer, net als destijds dat van Stork, de poot stijf zal houden en verkoop zal blijven afwijzen. En de vraag is ook hoe aandeelhouders daarop zullen reageren. Feit is dat een overnameprijs van 4,25 euro helemaal niet gek is gezien het feit dat het koersgemiddelde van de afgelopen maand – afgezien van de rally van de afgelopen dagen – op 3,12 euro lag. Sonepar zou dus een premie van 36 procent betalen. „Daarmee is het geen knock-outbod”, zegt analist Martijn den Drijver van SNS Securities, „maar wel genoeg om veel aandeelhouders te enthousiasmeren.”

Zijn collega Johan van den Hooven van Theodoor Gilissen zou 4,50 euro een redelijkere prijs vinden, „al is 4,25 euro gezien de lage koers van eind september geen gekke prijs”.

Beleggers op het Amsterdamse Damrak waren vanmorgen massaal aandelen Hagemeyer aan het kopen. De koers van het in de AEX-index opgenomen bedrijf steeg met ruim 7 procent tot boven de 4,40 euro, waarmee de koers ruim boven de indicatieve overnameprijs zit.

De koerssprong duidt erop dat aandeelhouders gokken op een overnamestrijd. Maar een biedingsstrijd is niet waarschijnlijk, zegt Martijn den Drijver van SNS. Een van de mogelijk andere gegadigden is branchegenoot Rexel, ook uit Frankrijk. Rexel heeft echter laten weten alleen overnames tot 250 miljoen euro te willen doen en Hagemeyer is circa tien maal zo duur. Het Britse Wolseley, ook een mogelijke overnemende partij, heeft een veel breder assortiment dan Hagemeyer, het Amerikaanse Grainger wil zich terugtrekken uit extra diensten voor de klant, zoals voorraadbeheer en facturering, wat juist een van de speerpunten van Hagemeyer is. Het Amerikaanse Wesco zou een overname van deze omvang vermoedelijk financieel niet rond krijgen en HDSupply, eveneens Amerikaans, wordt op dit moment zelf overgenomen.

Wat wel mogelijk is, is dat Sonepar zelf het bod verhoogt of dat het bestuur van Hagemeyer een witte ridder gaat zoeken: een redder in nood met wie het bedrijf meer overeenkomsten ziet dan met Sonepar, dat circa anderhalf maal zo groot is als Hagemeyer. Al passen Hagemeyer en Sonepar prima bij elkaar, volgens analisten: behalve in Duitsland is er weinig overlap tussen de activiteiten van beide groothandels.

Het bod van Sonepar zal voor Hagemeyer niet als een volslagen verrassing gekomen zijn, gezien de spectaculaire sprong van het aandeel de afgelopen maand. De beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten zocht vrijdag al contact met Hagemeyer over de koersbeweging en zei vanmorgen de zaak in de gaten te houden. Of de AFM een officieel onderzoek start naar handel met voorkennis wilde zij vanmorgen niet zeggen.

De voortdurende koersstijging kan er ook op duiden dat beleggers hopen dat Sonepar de prijs zal verhogen om het bestuur alsnog achter zich te krijgen. De Fransen stelden vanmorgen in een persbericht dat ze graag met de leiding van Hagemeyer willen praten en het liefst een bod uitbrengen dat de goedkeuring heeft van bestuurders en commissarissen.

De analisten van Iris, de researchtak van Rabobank en Robeco, schreven vanmorgen toch te verwachten dat Rexel zich in de strijd zal mengen omdat de combinatie Sonepar/Hagemeyer marktleider Rexel voorbij zal streven. „In een geval van een biedingsstrijd achten wij een maximale prijs van 5 tot 5,50 euro per aandeel mogelijk”, stelt Iris.

Een belangrijke aspect bij het al dan niet doorgaan van deze overname is het gedrag van de aandeelhouders van Hagemeyer. Het handelshuis heeft zes grote aandeelhouders die een belang hebben van meer dan 5 procent, De grootste is het Britse hedgefonds GLG met 6,88 procent. GLG is in omvang het derde hedgefonds in Europa en, voor zover bekend, niet activistisch. Maar GLG zal evenals de beleggers serieus kijken naar het bod van de Fransen. De andere grote investeerders komen onder meer uit Spanje (beleggingsfonds Bestinver met 5,1 procent) en Zwitserland (vermogensbeheerder Pictet met 5,1 procent en de bank UBS met 4,9 procent).