Spikkels op eieren maat voor DDT

Rotterdam, 9 okt. De kleur van vogeleieren en de hoeveelheid spikkels op de eierschalen lijken een maat te zijn voor blootstelling aan DDT. Dat schrijft een team van biologen onder leiding van Andrew Gossler van Oxford University in het Journal of Applied Ecology. Het team leidt dat af uit een onderzoek aan 49 sperwereieren die in 1996 uit verlaten nesten werden gehaald en waarvan destijds het DDT-gehalte nauwkeurig werd vastgesteld. De laatste jaren waren er al aanwijzingen dat eieren meer spikkels hebben als het immuunsysteem van de moedervogels is aangetast. Daarnaast zou een calciumgebrek bij de moeders tot een blauwgroene gloed op de eieren leiden. Volgens het team hangen beide indicatoren ook rechtstreeks samen met de DDT-concentratie in de eierschaal. Zij willen een kwantitatieve visuele test ontwikkelen om met spikkels en kleur snel en simpel een hoge DDT-concentratie vast te stellen.