Scholier als proefkonijn in sadistisch experiment

dvd

Battle Royale

Regie: Kinji Fukasaku

Met: Beat Takeshi, Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda

2000 (A-Film) ****

Bij de start van de reality-tv-serie Kid Nation moest iedereen aan Lord of the Flies denken. Veertig kinderen die in de woestijn moeten zien te overleven zonder volwassenen, stromend water en elektriciteit, dat moest wel tot verwildering, anarchie en misschien wel moordlust leiden. Dit angstbeeld wordt nog eens bevestigd door talloze films, zoals de Spaanse horrorklassieker Who can kill a child? en de Japanse ultraviolencefilm Battle Royale, die zeven jaar geleden zo’n ophef veroorzaakte en nu opnieuw uit is op dvd. In de extreem bloederige mokerslag van veteraan Kinji Fukasaku worden 42 scholieren op een onbewoond eiland gedropt waar ze elkaar binnen drie dagen afslachten. Zo ver zal het in Kid Nation natuurlijk niet komen, maar om de boel wat op te stoken is hun micromaatschappij in klassen ingedeeld: koks, handelaars, wc-schoonmakers en een upper class die zijn gang kan gaan. In de derde aflevering, die vorige week in Amerika werd uitgezonden, stelden de vier jeugdige leiders een avondklok in: iedereen moet om half tien naar bed. Zo braaf gaat het er in het felkritische Battle Royale niet aan toe. De 42 scholieren zijn proefkonijnen in een sadistisch overheidsexperiment, waarbij ze een spel op leven en dood moeten spelen: als er na drie dagen meer dan één overlevende is, dan gaan ze er allemaal aan. Bij muiterij ontploft de ketting om de nek. Al snel valt de klas in twee groepen uiteen: het beschaafde deel probeert geweldloos van het eiland te ontsnappen en het verwilderde deel hakt er uit zelfbehoud op los. De cynische nachtmerrie Battle Royale vindt tussen alle lijken zelfs nog ruimte voor galgenhumor, het enige wat rest.