Priester met zoon moet weg

Vóór zaterdag moet hij zijn parochiekerk in Monterosso in de provincie Padua verlaten. De 41-jarige don Sante Squotti mag geen pastoor meer zijn.

Vijftig dagen geleden kwam aan het licht dat de priester verliefd is en een relatie heeft met een vrouw. Toen al kondigde de kerk maatregelen aan. Drie dagen later onthulde de lokale krant dat Don Sante zelfs een zoon van negen maanden heeft. De pastoor ontkende niet en zei in zijn preek: „De vrucht van de eigen vruchtbaarheid is vreugde”. Hij stelde familie noch kerk te willen verlaten.

Sympathiserende jonge parochianen drukten T-shirts met de tekst: „Don Sante is mijn vader”. In een peiling na een mis steunde 90 procent de pastoor. Maar er volgde een nieuw gerucht. Er zou nog een vrouw in het spel zijn. De pastoor zou tussen 2003 en 2004 een andere relatie hebben gehad.

Gisteren volgde het eindoordeel van de kerkautoriteiten. „Zijn gedrag heeft de kerk enorm laten lijden. Zijn huis is van nu af aan protestants”, aldus Giuseppe Betori, secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Gisteravond al droeg een vervanger van Don Sante de mis op die maar door vier oude vrouwen werd bezocht. Don Sante voerde in de lokale pizzeria crisisoverleg met zijn jonge aanhangers. Hij overweegt in beroep te gaan. „Ik weet het nog niet. Het is zeker een concrete mogelijkheid, maar ik zou ook mijn koffers kunnen pakken.”

De kans op clementie van de paus is nihil. In maart schreef hij nog: „Ik bevestig de schoonheid en het belang van een celibatair priesterleven.” Petrus overigens, de eerste paus, was wel getrouwd. Zie: Matheus 8, vers 14-17 waarin wordt verteld over de schoonmoeder van Petrus die ziek is.