Overname ABN Amro breed betreurd

Het kabinet zou een soortgelijke overname als die van ABN Amro in voorkomende gevallen niet meer laten gebeuren.

Dat zegt Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, in deze krant. „Als er volgende week een bod op ING wordt uitgebracht, zal iedereen anders reageren. Ook het kabinet”, aldus Wientjes. „Iedereen betreurt wat er nu gebeurt.”

Hij vindt dat het kabinet „formeel correct” heeft gehandeld door zich in de nu bijna afgelopen overnamestrijd afzijdig te houden. „Maar persoonlijk vind ik dat achter de schermen wel wat had moeten gebeuren. Misschien had het Catshuis moeten bellen. Het gaat hier wel om een van de juwelen van Nederland.”

Ook Onno Ruding, voormalig minister van Financiën en oud-bestuurder van de Amro bank, vindt dat de regering meer informele invloed had moeten uitoefenen om „niet in deze ongewenste situatie terecht te komen”. Niet door de overname door het consortium te verbieden – „dat staat de wet niet toe” – maar door „met kracht te bepleiten dat de binnenlandse oplossing zou slagen” – de beoogde fusie tussen ABN Amro en ING. Tot in maart voerden de banken vergevorderde overnamegesprekken. De onderhandelingen werden op het laatste moment afgebroken, onder meer omdat men het niet eens werd over de bezetting van de top. Ruding: „Uit ervaring weet ik dat een minister van Financiën in dit soort processen wel degelijk een heleboel gedaan kan krijgen, zonder iets te hoeven opleggen. De minister had kunnen benadrukken dat het alternatief voor een fusie met ING minder aantrekkelijk was: een overname door een of meer buitenlandse partijen.”

De strijd om ABN Amro lijkt deze week te zullen eindigen. Het consortium (Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander) zei gisteren dat 86 procent van de aandelen bij hem zijn aangeboden. Het maakt uiterlijk vrijdag bekend of het het bod gestand doet.

Hoofdartikel: pagina 9

Bijkantoor: pagina 15

Nieuwsthema ABN Amroop nrc.nl/abn