Nieuw onderzoek Vaatstra

Tien rechercheurs nemen de komende maanden het dossier rond de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde door. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden. De scholiere werd op 1 mei 1999 verkracht en gewurgd nabij Veenklooster. De nooit opgehelderde moord op Vaatstra leidde destijds tot grote onrust in de omgeving. Volgens de Leeuwarder persofficier H. Mous duiken er vanuit de samenleving geregeld nieuwe vragen op. „Zo van: hebben jullie dit al eens uitgezocht? Daarom willen we een nieuw team het dossier nog eens met een frisse blik laten bekijken. Mogelijk leidt dit tot nieuwe inzichten.” Als voorbeeld geeft hij de anonieme brief vorig jaar aan de familie Vaatstra. Hierin werd beweerd dat enkele dagen na de moord een asielzoeker uit Kollum via Musselkanaal het land was uitgezet. Het OM was van dit vermeende feit niet op de hoogte. Onderzoek wees vorige maand overigens uit dat van een uitzetting geen sprake was.

Op 1 februari moet het onderzoek zijn afgerond. Mogelijk passen de speurders ook nieuwe computertechnieken toe, zoals een 3d-film. Mous: „Je zou bijvoorbeeld foto’s van de plaats delict kunnen scannen volgens deze methode, zodat je alles rondom goed kunt bekijken.” Hij onderstreept dat het rechercheteam nadrukkelijk geen opsporingsonderzoek verricht, alleen dossiers doorspit. Na de moord werd in 2001 een second opinion-onderzoek uitgevoerd, dat resulteerde in een tweede opsporingsonderzoek.

In 2003 werd de moordzaak aangemeld als cold case. Misdaadjournalist Peter R. de Vries probeerde in 2000 via een kort geding tevergeefs een DNA-onderzoek af te dwingen onder 20.000 mannen. In de zaak werd wel door 200 mannen vrijwillig DNA afgestaan, maar dit leidde niet tot een oplossing. Er werden diverse mannen aangehouden, maar een DNA-test pleitte hen steeds vrij.