NAVO wil beeld vaker vrijgeven

De NAVO gaat meer videobeelden verspreiden van operaties in Afghanistan en van misdaden die zijn gepleegd door de Taliban. De Nederlandse militairen in Uruzgan namen daarop vorige week al een voorschot met het vrijgeven van zestien minuten aan beeldmateriaal van een gevechtsactie. De NOS zond een selectie van die beelden uit. De secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, hoopt met dergelijke beelden de bevolking van de 37 landen van de internationale troepenmacht ISAF beter te kunnen uitleggen wat de militairen in Afghanistan doen en waarom. Hij betoogde dat gisteren in Kopenhagen. Volgens De Hoop Scheffer bevindt de NAVO zich wat betreft publieksvoorlichting middels video nog „in het stenen tijdperk”. Hij wil teams met journalisten inzetten die direct naar het incident reizen. Ook wil hij sneller beelden vrijgeven die nu nog vaak als ‘geclassificeerd’ binnenshuis worden gehouden. (ANP)