NAVO gaat vaker videobeelden uit Afghanistan verspreiden

De NAVO gaat meer videobeelden verspreiden van het slagveld in Afghanistan en van wreedheden van de Talibaan, om zo meer steun te werven voor haar operaties. In het algemeen wil het bondgenootschap dat voorlichting een grotere rol krijgt binnen de strijdkrachten van de lidstaten.

Dat zei secretaris-generaal De Hoop Scheffer gisteren in een rede in Kopenhagen. „Als je geen video hebt, word je niet gezien of gehoord”, zei hij. Wat video betreft bevindt de NAVO zich nog „in het stenen tijdperk”. En op het internet is de alliantie zelfs nauwelijks aanwezig. „We vechten met één arm op onze rug gebonden.”

„Ik heb een video gezien van een man die met een AK-47 tussen vrouwen en kinderen loopt en die voor hij NAVO-troepen beschiet snel een burqa aantrekt. Die video moeten we vrijgeven om te laten zien wat er gebeurt.” Nederland maakte vorige week zestien minuten videobeeld openbaar van een vuurgevecht in Uruzgan.

De Hoop Scheffer wil dat NAVO meer inspeelt op de moderne mediacultuur omdat opiniepeilingen aangeven dat de steun voor de operatie in Afghanistan afneemt.

„Als er een incident is in Afghanistan zijn de Talibaan er snel bij om te zeggen dat er een groot aantal burgerslachtoffers is. De persbureaus nemen dat over, daarna de televisie en het internet. Binnen een paar minuten gaat het de hele wereld over. Tegen de tijd dat wij een onderzoeksteam op pad hebben gestuurd, de resultaten daarvan hebben gecontroleerd en binnen ons systeem hebben goedgekeurd, komt onze reactie als we geluk hebben een paar dagen later. Tegen die tijd hebben we de mediaslag compleet verloren.” De NAVO moet daarom veel sneller én met beelden kunnen reageren.

De Hoop Scheffer wees er ook op dat de landen met troepen in Afghanistan de situatie daar bekijken „door een rietje”: „Nederland richt zijn aandacht bijvoorbeeld op Uruzgan, journalisten spreken met Nederlandse politici, nemen Nederlandse vliegtuigen en zijn ingekwartierd bij Nederlandse militairen. Hetzelfde geldt voor de Canadezen, de Britten, etc.”

Alle landen krijgen zo de indruk dat ze alléén vechten. „Dat ondermijnt de solidariteit en maakt het moeilijker de operatie vol te houden.” Programma’s voor journalisten zouden internationaler van opzet moeten zijn.

Rede De Hoop Scheffer via nrc.nl/weblog/wereld