Musical ‘Fame’ in twee smaken

Voorstelling: Fame de musical, door StayTuned Entertainment. Regie: Barrie Stevens. Gezien: 8/10 in Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 31/12. Inl. 0314-323924, www.tegbv.com

Verwarrend is het wel. Er gaan dit seizoen twee versies van de musical Fame op tournee. Eén wordt in het Engels gespeeld en één in het Nederlands. En in beide producties treedt een Nederlands ensemble aan. De van ambitie, energie – en soms ook onzekerheid – vervulde studenten aan de New Yorkse theaterschool spreken dus nog steeds tot de verbeelding, hoe rudimentair de musical ook is. Veel zang, veel dans en een paar piepkleine plotjes die er weinig toe doen, meer is het niet. Maar dat doet aan de populariteit van Fame niets af.

Fame, gebaseerd op de veelbekeken televisie-serie die gebaseerd was op de succesfilm uit 1980, is hier vorig seizoen ook al opgevoerd – toen met een voornamelijk Engelse bezetting in een voor de Europese markt gemaakte productie.

In de Engelstalige voorstelling die gisteravond in première ging, staat één Amerikaanse zangeres (Donna Lyton) die al dertig jaar in Nederland woont. De rest is Nederlands. Dat schept bij voorbaat al een handicap, want hoeveel Nederlanders spreken accentloos Amerikaans? Heddy Lester, Hans van der Togt (ja, de tv-presentator) en Eric Beekes in elk geval niet. Ze spelen een geloofwaardig docentencorps, maar hebben hoorbaar moeite met het hippe idioom van hun teksten.

De jongeren gaat die taal makkelijker af. Het royaal bemeten ensemble (21 zangers en dansers!) is kleurig en fleurig, met Ivo Chundro als de expressiefste van het stel en Madelon van der Poel als de zuiverste, vooral in haar verhalende liedjes. De grappigste zijn Casey Francisco als het meisje dat maar niet kan vermageren, en de vroegere hitzanger Jody Bernal als branietype. In een draaibare decorconstructie, waarin ook het zevenkoppige schetterorkestje een plaats kreeg, maakt regisseur Barrie Stevens een vlotte vertoning die meer vaart heeft dan de productie van vorig seizoen. En hij laat iedereen in character zingen en dansen – ook degenen die geen rol met naam en toenaam spelen.

Deze voorstelling is tot eind december op tournee; de Nederlandstalige Fame begint in januari 2008.