‘Metropolis’ niet zielloos, maar visionaire cinema

DVD Metropolis Regie: Fritz Lang Met: Gustav Froehlich, Brigitte Helm, 2007 (Living Colour) ****-

DVD

Metropolis

Regie: Fritz Lang

Met: Gustav Froehlich, Brigitte Helm,

2007 (Living Colour) ****

Bij zijn verschijnen in 1927 draaide Fritz Langs sciencefictionklassieker Metropolis slechts een paar maanden in de bios. Te lang, vond het publiek. Zielloos, vonden critici, en voorspelden dat hij binnen een paar jaar vergeten zou zijn. Het liep anders.

Lang schetst in de film een futuristische stad waar de toplaag in reusachtige flatgebouwen woont en de arbeiders onder de grond leven. Politiek speelt geen rol meer, alleen economische principes besturen de stad, in de persoon van magnaat Joh Fredersen. Om hun leven te verbeteren, roept de engelachtige Maria de arbeiders op tot een fluwelen revolutie. Maar Fredersen zet Maria gevangen en stuurt een robot met Maria’s uiterlijk om de arbeiders te provoceren tot een gewelddadige opstand, zodat hij die met geweld kan neerslaan.

Met zijn visionaire thema’s, camerawerk en special effects wordt Metropolis nu beschouwd als een klassieker. Lang vertelt op de bonus-dvd hoe Amerikaanse technici hem zelfs veertig jaar later nog vroegen hoe hij bepaalde effecten had verkregen.

Visionaire cinema of niet, verschillende distributeurs zetten er flink het mes in. Zodanig zelfs dat een kwart van de film verloren ging. Totdat de Duitse Friedrich Wilhelm Murnau Stiftung aan de hand van notities bij de film én de oorspronkelijke roman van Langs echtgenote Thea von Harbou, in 2000 het originele verhaal achterhaalde. Een kwart van de beelden blijft verloren, maar vollediger dan in deze versie zal Metropolis nooit meer te zien zijn.

    • Ronald Rovers