Medailles Jones terug naar IOC

De door Marion Jones gewonnen medailles bij de Olympische Spelen van Sydney 2000 worden teruggegeven aan het internationaal olympisch comité (IOC). Dat heeft Jim Scherr, directeur van het Amerikaans olympisch comité USOC, gisteravond bevestigd. Jones moest haar drie gouden en twee bronzen medailles inleveren na dopingbekentenissen.

Het USOC eist van Jones daarnaast een betaling van meer dan 100.000 dollar, geld dat ze eerder zou hebben verdiend aan winstpremies. Jones bekende vorige week dat ze rond de Olympische Spelen van Sydney de spierversterkende steroïde THG heeft gebruikt. Daarop moest ze haar medailles inleveren, wat gisteren gebeurde.

„Ze zullen worden teruggegeven aan het IOC zodat ze aan de juiste winnaars kunnen worden gegeven”, zei Scherr.

Jones ontving gisteren ook een formele schorsing van twee jaar, maar de atlete had vrijdag al haar afscheid van de atletiek aangekondigd.

Het Amerikaanse olympisch comité zal ook atleten die met Jones in estafettenummers (4x100 en 4x400 meter) medailles wonnen vragen die terug te geven. „In onze opinie zijn ook die medailles op een oneerlijke manier verdiend”, zei Scherr.

De Griekse sprintster Ekaterini Thanou lijkt nu een van de gouden medailles van Jones te gaan krijgen als nummer twee van de 100 meter in Sydney. Dat zou pikant zijn, want Thanou werd vier jaar later door het IOC voor twee jaar geschorst nadat ze met haar mannelijke collega Konstantinos Kenteris een niet gebeurd motorongeluk had aangevoerd als excuus voor het missen van een dopingcontrole, tijdens de Spelen in Athene. (ANP)