McAfee neemt Safeboot over

Het Nederlandse Safeboot, maker van versleutelingssoftware, wordt voor 350 miljoen dollar (250 miljoen euro) overgenomen door computerbeveiliger McAfee. Oprichter Paul Grootaers van Safeboot verdient aan de transactie naar schatting 100 miljoen euro.

Gisteren maakten Safeboot en het Amerikaanse McAfee de overeenkomst bekend. Safeboot had onlangs juist aangekondigd naar de beurs te zullen gaan. Zo wilde het bedrijf overnames financieren. Volgens productmanager Tom de Jongh was Safeboot gelijktijdig ook al in gesprek met McAfee. „Dit is voor ons een betere optie. We krijgen meteen toegang tot alle klanten van McAfee. Op deze manier denken we de markt het snelst te pakken te kunnen krijgen.”

Safeboot maakt software om gegevens op draagbare apparaten – zoals laptops, pda’s en usb-sticks – te versleutelen, zodat buitenstaanders ze niet kunnen lezen. Zo kunnen bedrijven voorkomen dat gevoelige gegevens openbaar worden na diefstal of verlies. Safeboot heeft inmiddels ruim 5 miljoen licenties van zijn software verkocht aan zo’n 4.200 bedrijven en organisaties, waaronder het Amerikaanse ministerie van Handel.

Grootaers (47) richtte het bedrijf op in 1991 onder de naam Control Break International (CBI). Een paar jaar later werd het bedrijf distributeur van de Safeboot software die was ontwikkeld door het bedrijf Fischer International Systems. In 2000 verkreeg CBI de rechten op die software. Ongeveer twee jaar geleden veranderde CBI zijn naam in Safeboot, naar het belangrijkste product.

De belangrijkste aandeelhouder van Safeboot is de Amerikaanse investeerder Summit Partners, die in 2005 voor 39 miljoen euro een belang verwierf van iets meer dan 50 procent. Het bedrijf van Grootaers heeft samen met Summit Partners ruim 95 procent van de aandelen, bevestigt een woordvoerder. De rest is in handen van het personeel. Grootaers wil geen commentaar geven op de overname. Hij trok zich begin 2005 terug uit het bedrijf.

Bij Safeboot werken ongeveer 150 mensen, van wie 40 in Nederland. Volgens De Jongh blijft dat ook zo na de overname. Safeboot behaalde vorig jaar een omzet van 28,9 miljoen euro en een operationele winst van 13,5 miljoen. De omzet groeide de afgelopen jaren met meer dan 50 procent per jaar. McAfee telt meer dan 3.700 employees en haalde vorig jaar 1,14 miljard dollar (810 miljoen euro) omzet.