Londen halveert troepen in Irak

Groot-Brittannië halveert zijn troepenaantal in Irak tot 2.500 militairen in het voorjaar van komend jaar. Dat heeft premier Gordon Brown gisteren gezegd. Brown weigerde een tijdstip te noemen waarop de resterende militairen worden teruggetrokken, zoals de oppositie eist. Vorige week kondigde Brown tijdens een verrassingsbezoek aan Irak al een terugtrekking van 500 tot 1.000 militairen aan. Omdat zijn bezoek samenviel met het Conservatieve partijcongres in Blackpool werd de premier ervan beschuldigd politieke motieven te hebben voor zijn bezoek en aankondiging. De oppositie verwijt Brown bovendien dat hij zijn belofte niet nakomt het Lagerhuis over de plannen omtrent Irak in te lichten. Sinds maart 2003 zijn in Afghanistan 170 Britse militairen omgekomen. In dat jaar waren er nog 45.000 Britten in Irak. Gisteren demonstreerden zo’n 2.000 Britten op Trafalgar Square voor volledige terugtrekking. (BBC, AP)