Kleine beroertes snel behandelen

Rotterdam, 9 okt. Snelle diagnostiek en behandeling van kleine beroertes en TIA`s verlaagt het risico op een grote beroerte met 80 procent. Dat is de conclusie van twee studies in het tijdschrift The Lancet en The Lancet Neurology die beide vervroegd online gepubliceerd worden. Een studie aan de Universiteit van Oxford vergeleek het gebruikelijke beleid, waarbij behandeling gemiddeld na 20 dagen werd ingesteld, met een beleid waarbij patiënten binnen 1 dag gezien werden. Diagnostiek bestond uit onder meer een hersenscan, een echo van de halsslagaders en een ECG. Afhankelijk van de diagnose werd behandeling met bloedstollingremmende medicijnen, cholesterolverlagers en hoge-bloeddrukmedicatie gestart. Het risico op een grote beroerte in de eerste drie maanden daalde van 10 naar 2 procent. Een Franse studie liet vergelijkbare resultaten zien.