Italië wil samenwerking in Europa tegen maffia

De EU-landen moeten snel gezamenlijke afspraken maken over de aanpak van de ‘ndranghetta, de Calabrese maffia, die „de Europese economie en democratie bedreigt”. Dit zegt openbare aanklager Nicola Gratteri die het onderzoek naar de moord op zes ‘ndranghetta-leden deze zomer in Duisburg leidt.

Deze meervoudige moord toonde volgens Gratteri iets aan dat al lang bekend was, maar nog niet voldoende onder ogen werd gezien. De Italiaanse ‘ndranghetta is een multinational die wereldwijd de cocaïnehandel controleert en die in Duitsland, België, Nederland en Spanje goed is ingevoerd. De organisatie heeft een geschatte jaaromzet van 36 miljard euro en investeert niet alleen in Italië maar ook in Noord-Europa in onroerend goed, horeca, bedrijven. „Deze ontwikkeling bedreigt op termijn de vrije handel, omdat de door de maffia met cocaïnewinsten gekochte bedrijven oneerlijke concurrentievoordelen in de hand werken.” Ook de democratie loopt volgens hem gevaar, omdat „de nieuwe criminele rijken in staat zijn politici en media te kopen”.

Gratteri vraagt opnieuw aandacht voor een uniforme aanpak van de ‘ndranghetta, omdat hij het gevoel heeft „dat niemand meer is geïnteresseerd in wat er in Duisburg is gebeurd”. „Men onderschat de situatie en realiseert zich onvoldoende dat Duisburg slechts het topje van de ijsberg is.”

De openbare aanklager stelt dat de Europese landen niet goed zijn uitgerust voor de strijd tegen de ‘ndranghetta. In Duitsland is het volgens hem verboden personen langdurig telefonisch en op locatie af te luisteren. „Had dat wel gekund, dan hadden we ‘Duisburg’ wellicht kunnen voorkomen.” In Nederland is het verboden een arrestatie uit te stellen met het doel een groot drugstransport te onderscheppen of een criminele organisatie in kaart te brengen. In Spanje kan ’s nachts geen huisonderzoek worden gedaan, waardoor criminelen de tijd hebben om bewijsmateriaal te verdoezelen. En in veel landen is het niet mogelijk om personen te vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie van maffiose snit. „Al deze opsporingsmogelijkheden bestaan wel in Italië en zijn onontbeerlijk bij de bestrijding van de maffia.”

Europa moet volgens Gratteri begrijpen dat de maffia niet meer enkel een Italiaans probleem is. „Nu heb ik betere samenwerking met Colombia dan met een aantal Europese landen”, aldus de noodkreet van de openbare aanklager.

Naar aanleiding van de moord in Duisburg zijn in Calabrië 34 personen gearresteerd. 33 zitten er nog vast. Het onderzoek naar hun betrokkenheid loopt nog.