Interpol vraagt hulp van burgers

An undated handout photo of an unidentified man is issued by Interpol, October 7, 2007. Interpol have launched an unprecedented worldwide public appeal to track down a man shown sexually abusing children in images posted on the Internet. The pictures have been digitally altered to disguise the man's face with a swirly pattern, but the German federal police agency, the BKA, worked with Interpol's human trafficking team to produce identifiable images. REUTERS/Interpol/Handout (BRITAIN). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ARCHIVES. NO SALES. REUTERS

De internationale politieorganisatie Interpol heeft gisteren een oproep gedaan aan inwoners van 186 lidstaten, om te helpen een pedofiel op te sporen.

De man staat onherkenbaar op tweehonderd foto’s die op internet circuleren en waarop twaalf jongens van tussen de zes en tien jaar worden misbruikt. Duitse computerdeskundigen hebben de man weer herkenbaar gemaakt.

Het is voor het eerst dat Interpol een dergelijke mondiale actie onderneemt. Namens Interpol zegt de Zweedse politieagent Anders Persson tegen persbureau AP dat in de organisatie lang is gediscussieerd over de vraag of de verdachte door publicatie beschadigd zou kunnen raken, én of het criminelen niet juist zou helpen te zien hoe de politie foto’s herkenbaar maakt. De overweging dat de man nog meer slachtoffers zou kunnen maken, woog zwaarder.

De foto’s waarop de man herkenbaar is, waren al naar politieorganisaties in alle lidstaten gestuurd, zonder resultaat.

Ook in Nederland verspreidt de politie vaker foto’s van verdachten, meestal als gevreesd wordt voor meer slachtoffers. Foto’s van bijvoorbeeld serieverkrachter Johan S. (2006), tbs’er Wilhelm S. (2005) en de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., werden in programma’s als Opsporing Verzocht getoond. Maar ook foto’s van relschoppers tijdens en na voetbalwedstrijden toonde de politie op televisie en op internet.

De foto’s van de man die Interpol zoekt, zijn waarschijnlijk in Vietnam en Cambodja genomen, tussen 2002 en 2004. Het gaat om een Europeaan van tussen de 35 en 40 jaar oud.

Discussieer mee: hoe belangrijk is de privacy van een verdachte? nrc.nl/discussie

Bekijk meer foto’s van de verdachte op www.interpol.int