Internet Weblog van de dag

Oude kranten. In het weblog Woordhoek schrijft Ewoud Sanders over het ontsluiten van historische kranten op internet. Momenteel zijn de archieven van dertig Nederlandse kranten online, hoofdzakelijk gevestigd in de Randstad. Er staan 124 krantenprojecten op stapel.

„Dat er zoveel oude Nederlandse en Vlaamse kranten op internet komen is goed nieuws, maar als je de huidige dertig titels stuk voor stuk bekijkt, dan slaat de schrik je om het hart. Dat archieven en instellingen hun eigen huisstijl hebben is goed te begrijpen, maar je zou als gebruiker willen dat je die kranten op min of meer dezelfde manier kunt doorzoeken. Dat is nu absoluut niet het geval. Zo zijn er soms per titel verschillen in hoe je kunt zoeken en sorteren, of je wel of niet door de kranten kunt bladeren, of ze op artikelniveau of per pagina zijn ontsloten, of je de pagina’s kunt downloaden of niet, en in welke formaten je pagina’s kunt downloaden, of je de kranten in oude spelling of ook in de hedendaagse spelling kunt doorzoeken, of er informatie wordt gegeven over de politieke signatuur van de krant – en ga zo maar door. Soms heb je zelfs geen idee welke periode de collectie bestrijkt: tien jaar, vijftig jaar, honderd jaar?”

Meer over taal op nrc.nl/woordhoek en over oude kranten op kranten-historisch.startpagina.nl/.