HSL nog niet klaar

Stickers op de ramen van opgeknapte rijtuigen van Beneluxtreinen zeggen dat het gaat om materieel dat eigenlijk bedoeld is voor de hogesnelheidslijn. Foto Johannes van Assem foto Johannes van Assem 03-10-2007 ns trein met nieuwe coupe met sticker op de ruiten: 'ik hoor hier eigenlijk niet thuis, ik ga rijden op de hogesnelheidslijn" openbaar vervoer treinen spoorwegen reizigers treinreizigers Assem, Johannes van

De ingebruikname van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Parijs is opnieuw uitgesteld. Het streven om op het noordelijke deel van de HSL in december 2007 met reizigersvervoer te beginnen wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. De vertraging wordt onder meer veroorzaakt door problemen met het veiligheidssysteem, vergunningen van toezichthouders en een tunnel die moet worden schoongemaakt. Het doel om per 1 oktober 2008 de volledige lijn in gebruik te nemen blijft wel gehandhaafd.

Dat heeft minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens de minister zijn de onzekerheden te groot om nog dit jaar met het testen en het beperkte gebruik van de nieuwe spoorlijn aan te vangen. Ook de einddatum voor de test (2008) staat volgens hem „nog steeds onder druk” . Eurlings betaalt een schadevergoeding van 37,5 miljoen euro aan High Speed Alliance (HSA), de vervoersorganisatie van NS en KLM die de lijn exploiteert. Door de vertraging mist HSA inkomsten.