Harsdruppel sluit waterdiertjes op

Rotterdam, 9 okt. Het is helemaal niet vreemd dat waterdiertjes en micro-organismen uit het water worden teruggevonden in barnsteen. Dat concluderen Alexander Schmidt van het natuurhistorisch museum van Berlijn en zijn collega David Dilcher van de universiteit van Florida in het Amerikaanse vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Tot dusver leek het raadselachtig omdat waterdiertjes in water leven en barnsteen ontstaat uit boomhars dat buiten de boom al snel uithardt. Maar niet, zo ontdekten Schmidt en Dilcher, in water. Druppeltjes die daarin vallen, blijven nog een tijdje stevig genoeg om hun vorm te behouden, maar zijn wel zo zacht dat kleine diertjes er in kunnen kruipen. Pas na een paar dagen wordt de schil van het druppeltje te hard om diertjes door te laten. Zitten ze dan nog in het druppeltje, dan zijn ze voorgoed gevangen.