Harde realiteit van streng asielbeleid

„Ik en mijn jongere broertjes en zusjes hebben niks gedaan. En nu sturen ze ons zomaar terug.” De eenvoudige zinnetjes van een 15-jarige Kosovaarse zorgen voor tumult in de Oostenrijkse politiek. De publieke opinie, de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het steeds verder aanscherpen van het asielbeleid, richt zich nu tegen een hartvochtige minister, die gezinnen uiteenrukt en kinderen bedreigt. Niet de 15-jarige Arigona Zogaj moet naar Kosovo worden uitgewezen, aldus de krant Österreich, maar minister Günther Platter.

Toen de politie op 26 september in alle vroegte het gezin Zogaj kwam halen, was Arigona niet thuis. Toch werden de vier andere kinderen en hun vader het land uitgezet. De moeder, die het te veel werd en naar een ziekenhuis is gebracht, mocht blijven tot de dochter zich zou melden.

Maar de dochter kwam niet opdagen en stuurde een videoboodschap waarin ze zei liever te sterven dan „daar beneden” te moeten wonen. Minister Platter zei dat hij niet zou ingaan op een dergelijke „poging tot chantage”. Eerder had hij al het verzoek van de dorpsbewoners afgewezen, om het gezin Zogaj een permanente verblijfsvergunning te geven.

Het geval-Zogaj staat niet op zichzelf. De regering probeert afgewezen asielzoekers versneld het land uit te zetten. Vorige week haalde ook een katholiek Kosovaars gezin uit het dorpje Peggau bij Graz het nieuws. Zonder resultaat: de acht gezinsleden zijn met geweld het land uitgezet.

Voor velen in Oostenrijk is het een lastig onderwerp. De rechts-populistische Jörg Haider, in het verleden een aanjager van een rigoureus beleid, heeft Arigona Zogaj uitgenodigd naar Karinthië, waar hij gouverneur is.

De rechtse Kronen-Zeitung, bekend van campagnes tegen „de vloedgolf van asielzoekers”, wankelt. Deze week schreef de krant, de grootste van het land, dat criminele asielzoekers „via juridische trucs” blijven, terwijl geïntegreerde buitenlanders „onbarmhartig de deur wordt gewezen”.

De regering houdt vol dat iedereen die op oneigenlijke gronden asiel aanvraagt wordt teruggestuurd. Arigona blijft intussen onvindbaar.