Groter vertrouwen uitstrijkje met test

Rotterdam. Baarmoederhalskanker en de voorlopers ervan komen eerder aan het licht als vrouwen niet alleen een uitstrijkje laten maken, maar ook een test op besmetting met humaan papillomavirus (HPV) laten doen. Dit concluderen onderzoekers van onder meer het VUMC te Amsterdam, op basis van een onderzoek onder 17.000 vrouwen. De resultaten zijn vorige week gepubliceerd door het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. HPV is een seksueel overdraagbare aandoening waarvan sommige subtypes het risico op baarmoederhalskanker verhogen. In de vijf jaar na een goede HPV-test, is de kans dat een afwijking ontstaat volgens de onderzoekers twee tot drie keer lager dan na een uitstrijkje. Met de uitkomst hoeven vrouwen in de toekomst mogelijk minder vaak onderzoek te ondergaan.