Fransen doen vijandig bod op Hagemeyer

De Franse groothandel Sonepar wil zijn Nederlandse concurrent Hagemeyer overnemen. Sonepar bereidt een vijandig bod van 4,25 euro per aandeel in contanten voor, wat Hagemeyer waardeert op 2,5 miljard euro.

Dat heeft Sonepar vanmorgen bekendgemaakt. Er is tot nu toe geen contact geweest tussen beide bedrijven, liet Hagemeyer vanmorgen in een korte verklaring weten. Het bedrijf uit Naarden, distributeur van onder meer bouwmaterialen, elektra en gereedschap, „zal zich beraden op verdere stappen en zal de markt hierover zo spoedig mogelijk informeren”.

Sonepar heeft Hagemeyer uitgenodigd voor een oriënterend gesprek en hoopt op de steun van het bestuur en de raad van commissarissen. Het Franse bedrijf heeft naar eigen zeggen de financiering van het bod al rond. Sonepar en Hagemeyer zouden samen, met een omzet van zo’n 16 miljard euro, het grootste technische handelshuis ter wereld worden.

Het aandeel Hagemeyer was de afgelopen dagen onderwerp van hevige speculatie. Eind september bereikte de koers een dieptepunt van 2,76 euro na uitspraken van het management dat het bedrijf niet te koop is. Gisteren sloot het aandeel op 4,16 euro, een koerswinst van 50 procent in anderhalve week.

Beurstoezichthouder AFM liet vanmorgen weten nog niet te kunnen zeggen of er een officieel onderzoek komt naar handel met voorkennis.

Vanmorgen schoot het aandeel Hagemeyer opnieuw omhoog. Rond het middaguur stond de koers 7,2 procent hoger op 4,46 euro, boven het indicatieve bod van Sonepar. De hoge koers kan erop duiden dat de markt gokt op een biedingsstrijd.

Hagemeyer heeft de afgelopen tijd bij herhaling laten weten zelfstandig te willen blijven. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers in augustus zei topman Rudi de Becker dat zijn bedrijf „absoluut niet te koop is”. Financieel directeur Tjalling Tiemstra zei toen dat het voeren van gesprekken met kandidaat-kopers „tijdverspilling” zou zijn.

Behalve het Franse Sonepar zou ook het eveneens Franse Rexel, nu nog ’s werelds grootste technische groothandel, belangstelling hebben voor Hagemeyer. Rexel maakte onlangs echter bekend dat het alleen overnames wil doen tot 250 miljoen euro, een tiende van de prijs van Hagemeyer.

In juni De Becker bekend dat hij in april 2008 vertrekt bij Hagemeyer. Hij trad in 2004 aan.

Hagemeyer: pagina 19