Franck wint Duitse Boekprijs

De Duitse schrijfster Julia Franck heeft de Boekprijs 2007 voor Duitstalige literatuur gewonnen. Dat is gisteravond bekendgemaakt in Frankfurt, waar deze week de Frankfurter Buchmesse wordt gehouden.

Julia Franck (37) won de belangrijkste literaire prijs van het Duitse taalgebied met haar roman Die Mittagsfrau, een verhaal over een vrouw tussen de twee wereldoorlogen en daarna die met het leven worstelt, haar grote liefde verliest en haar kind verlaat.

Voor de Duitse Boekprijs 2007 waren zes genomineerden overgebleven. Behalve Franck waren dat Katja Lange-Müller met Böse Schafe, de Oostenrijker Thomas Glavinic met Das bin doch ich, de Oostenrijker Michael Köhlmeier (Abendland), Thomas von Steinaecker (Wallner beginnt zu fliegen) en Martin Mosebach (Der Mond und das Mädchen). Mosebach won dit jaar de belangrijkste prijs van Duitsland, de Georg-Büchner-Preis.

De jury zei over Die Mittagsfrau dat het een boek is „voor lange gesprekken”. „Het overtuigt door zijn indringendheid, verhaalkracht en psychologische intensiteit”. Niet alle reacties zijn even positief. De Berlijnse Tagesspiegel oordeelt vandaag dat Francks roman „niet het ei van Columbus is van de Duitstalige literatuur”. Haar werk is statisch en kitscherig, vindt de krant; „een boek met een hoge doelgroepencomptabiliteit”.