Europese Unie wil BAS-remsysteem op alle nieuwe auto`s

BRUSSEL. Alle nieuwe auto`s in de Europese Unie moeten vanaf 2009 voorzien zijn van het Brake Assist System (BAS). Dat heeft de Europese Commissie gisteren voorgesteld. BAS is een `remassistent`, een automatisch remsysteem waarbij de boordcomputer opmerkt of een noodstop nodig is. Uit onderzoek is gebleken dat automobilisten in noodsituaties niet meteen voluit remmen, maar eerst nog aarzelen. Daarmee gaat kostbare tijd verloren. BAS voelt aan de manier van remmen of extra remkracht nodig is om er een echte noodstop van te maken. De Europese Commissie wil met het verplichten van BAS op nieuwe auto`s het Europese verkeer veiliger maken. Als alle auto`s BAS zouden hebben, kunnen daarmee jaarlijks de levens van 1.100 voetgangers worden gered, becijferde de Commissie.