Emmy-nominatie Valse Wals

Nederland heeft dit jaar twee nominaties gekregen voor de International Emmy Awards, de belangrijkste Amerikaanse prijs voor buitenlandse tv-programma's. De film Valse Wals van regisseur Mark de Cloe is genomineerd in de categorie kunstzinnige programma's. Acteur Pierre Bokma is genomineerd in de categorie beste acteur voor zijn rol in de telefilm De Uitverkorene van regisseur Theu Boermans.

Valse Wals is gebaseerd op de door muziektheatergezelschap Orkater gemaakte voorstellingen Valse Wals (1998), Bankstel (2000) en Zucht (2002). Het verbeeldt zonder tekst en in een mengvorm van dans, mime en muziek drie fasen uit het leven van een man en een vrouw.

De De Uitverkorene verhaalt over het softwarebedrijf van twee diepgelovige broers (Bokma en Kees Prins). Op het moment dat het bedrijf naar de Amerikaanse beurs gaat, blijkt dat het op drijfzand is gebouwd. De productie werd eerder al bekroond met een Gouden Beeld en de Prix Europa voor beste tv-drama. In 2006 werd Maryam Hassouni bekroond als beste actrice voor haar rol in het terroristendrama Offers. Ook ontvingen Hans Liberg en Jean van de Velde al eens een beeldje. De eerste voor zijn voorstelling Liberg zaps himself, de tweede voor de legendarische aflevering van All Stars waarin het voetbalteam Swift Boys het opneemt tegen een equipe van Duitse gehandicapten. De uitreiking van de Emmy Awards is 19 november in New York. (ANP)

Recensie ‘Valse Wals’ www.nrc.nl/filmarchief