Eerst in Azië, nu in Almere

Starters met een uitkering kunnen sinds september bij de overheid geld lenen om een eigen bedrijf te beginnen.

Staatssecretaris Aboutaleb heeft hoge verwachtingen.

Prinses Máxima was in 2005 op uitnodiging van de Verenigde Naties, lid van een groep adviseurs voor het Internationale Jaar van het Microkrediet. Hier is zij op werkbezoek bij een kleine Argentijnse bezemfabriek, waarvan de eigenaar een krediet ontving. Foto Reuters Argentine-born Princess Maxima (R) of the Netherlands visits a small broom factory in the town of Perico, in the northern Argentina province of Jujuy , 1659 km (1030 miles) of Buenos Aires, December 5, 2005. Princess Maxima is visiting her homeland as part of a group of advisers to promote a United Nations-funded loan programme for small businesses. REUTERS/Osvaldo Stigliano REUTERS

Ruim dertig jaar geleden uitgevonden in Bangladesh om de armen uit de ellende te tillen, daarna toegepast in de rest van de derde wereld en sinds juli van dit jaar ook ingevoerd in Nederland: het microkrediet. Een kleine lening aan mensen die een eigen bedrijf willen starten, maar via de bank geen geld krijgen omdat ze weinig bezitten (derde wereld) of een uitkering hebben (Nederland).

De invoering in Nederland is een initiatief van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA). Voorlopig gaat het om een proef van een jaar in Flevoland, Rotterdam en Leeuwarden. „Als de proef slaagt is het de bedoeling om de regeling landelijk in te voeren”, aldus de staatssecretaris. Hij ondertekende begin september een overeenkomst met vijf banken die leningen van maximaal 31.500 euro gaan verstrekken. De overheid staat garant voor 80 procent van het bedrag.

Dean Bijlhout uit Almere is één van de eersten met een krediet. Bijlhout: „Ik ga filmpjes maken van dance events. Opnames van bezoekers maar ook van de dj’s en de acts die er optreden. Die opnames zet ik op dvd zodat ze kunnen worden gebruikt voor promotie. Ik maak ze al een paar jaar als onbetaalde hobby, onder meer bij Mystery Land. Op een gegeven moment zei één van mijn opdrachtgevers dat hij mijn filmpjes beter vond dan die van professionele studio’s. Toen kwam ik op het idee om er mijn brood mee te verdienen.”

Bijlhout verloor een jaar geleden zijn baan in de ICT na een reorganisatie. Sindsdien zit hij thuis. „Werkloos worden is natuurlijk vervelend, maar het was wel het duwtje in de rug dat ik nodig had om echt met het filmen verder te gaan.” In overleg met uitkeringsinstantie UWV schreef hij dit voorjaar een ondernemingsplan. „Maar ik kreeg bij de bank nul op het rekest toen ik vroeg om een lening voor de aanschaf van nieuwe opnameapparatuur en een computer”, aldus Bijlhout. „Ze vonden het een te groot risico.” Toen hoorde hij van de microkredietregeling. „Dat was een uitkomst. Met die borgstelling van 80 procent door de overheid wilde de bank wél met me in zee. Inmiddels heb ik mijn eerste opdrachten binnen.

Ook Minou Tayebi uit Rotterdam heeft onlangs een krediet ontvangen. Zij begint een kap- en beautysalon. „Voordat ik twaalf jaar geleden naar Nederland kwam, had ik in Iran een eigen salon. Het was mijn droom om zoiets ook hier op te zetten, maar dat was erg lastig doordat ik nergens geld kon lenen”, vertelt ze. „Ook toen ik in 2000 een verblijfsvergunning kreeg, bleven de deuren van de bank gesloten. Het bleek zelfs moeilijk om een gewone baan te krijgen bij een kapper. Ik ben 47 en dat is in de hippe beautywereld vrij oud. Ze willen het liefst jonge meiden. Ik heb wel een paar keer stage gelopen bij een kapper, maar ik kreeg nooit een baan.”

In 2006 had Tayebi het ‘helemaal gehad’ met solliciteren. Ze besloot nog één poging te doen om een eigen salon op poten te zetten. „Ik schreef in overleg met de gemeente een ondernemingsplan. Daarmee kwam ik in aanmerking voor een microkrediet. Afgelopen maand is het geld definitief toegekend en heb ik het huurcontract getekend voor het pand waar ik mijn beautysalon ga opzetten. Binnenkort krijg ik de sleutel en kan ik eindelijk van start.”

Staatssecretaris Aboutaleb heeft hoge verwachtingen van deze nieuwe bedrijfjes. „Het starten van een eigen bedrijf is een prima manier om te reïntegreren in de arbeidsmarkt. Uit ervaring in het verleden blijkt dat het opstarten van een eigen bedrijf een betere manier is om uit een uitkeringssituatie te komen dan via loondienst. Mensen met een eigen bedrijf lopen minder kans weer terug te vallen in een uitkering.”

Lees hoe je een microkrediet aanvraagt:www.uwv.nl