Birma stelt bemiddelaar aan voor Suu Kyi

De Birmese junta heeft een bemiddelaar aangewezen om contact te onderhouden met oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die al jaren huisarrest heeft. De bemiddelaar, onderminister van Landbouw Aung Kyi, zal alle contacten coördineren die Suu Kyi heeft met zowel de junta als de Verenigde Naties.

De benoeming werd bekendgemaakt op de Birmese staatstelevisie. Onduidelijk is wat precies de taken van de bemiddelaar zijn en wanneer hij Suu Kyi voor het eerst zal ontmoeten. De aanstelling van een bemiddelaar was een suggestie van de speciale gezant van de VN voor Birma, Ibrahim Gambari, die het land vorige week bezocht.

De Birmese regering kondigde toen aan dat juntaleider Than Shwe bereid was om Suu Kyi te ontmoeten, maar onder voorwaarde dat ze niet langer oproept tot een economische boycot van Birma. Het is onduidelijk of Suu Kyi ingaat op het voorstel van het militaire bewind. Than Shwe heeft de oppositieleidster maar een keer eerder ontmoet, in 2002.

Waarnemers zien de aanstelling van een bemiddelaar als een manier om de woede van de internationale gemeenschap te temperen na de neergeslagen protesten van twee weken terug. Ze waarschuwen voor teveel optimisme. „Het is een tactische zet van het regime op een moment van toenemende druk van de internationale gemeenschap”, aldus een gepensioneerde professor.

De Birmese junta heeft de beveiliging in de voormalige hoofdstad Rangoon verder verminderd, kennelijk ervan overtuigd dat verdere protesten uit zullen blijven. De laatste barricades werden verwijderd rond de pagodes Shwedagon en Sule, die het begin- en eindpunt van de demonstraties waren.

De straten van Rangoon blijven echter ongebruikelijk stil en de arrestaties gaan door. De Britse krant The Times meldt dat de junta computers van de VN in beslag heeft genomen om informatie in handen te krijgen over de oppositie. De politie viel de afgelopen dagen diverse VN-kantoren in Rangoon binnen en eiste de harde schijven op van de computers. Het regime verdenkt VN-medewerkers ervan Birmese activisten te hebben geholpen. (AP, Reuters)